StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDR. DORŠNER PORUČUJE:

U Dubrovniku ima dovoljno respiratora, do sada je deset pacijenata bilo je na njima, ali ne samo zbog Covida -19

Piše Ahmet Kalajdžić
30. kolovoza 2020. - 14:04
Anesteziolog dr Marija Doršner, voditelj Odjela intenzivne njega Opće bolnice Dubrovnik kraj jednog od 15 bolničkih respiratoraBožo Radić/HANZA MEDIA
Nakon eskalacije broja  zaraženih  koronavirusom u Hrvatskoj razgovorali smo s voditeljicom Jedinice intenzivnog liječenja Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijom Doršner ima li dubrovčka bolnica dovoljan broj  respiratora.  -U našoj bolnici trenutačno imamo 15 respiratora, a taj broj, kao ni uz ostalim bolnicama, nije proizvoljan jer ih Ministarstvo zdravstva RH određuje prema broju osiguranika koje bolnica "pokriva", o čemu ovisi i broj intenzivnih kreveta. I mi smo dio tog standarda. Respiratora je dovoljno i koriste se u svim stanjima i bolestima u kojima pacijent dođe do točke da ne može svojim snagama održavati osnovne životne funkcije, što respirator nadomješćuje te omogućuje premoščavanje perioda do izliječenja za oboljele od COVID-a i niza drugih bolesti - ističe Marija Došner. 

Nakon što je nedavno grad za potrebe bolnice kupio dio respiratora, čuli smo negativne komentare zbog navodnog privremenog ustupanja dijela tih uređaja KBC-u Split. Jesu li "dežurna njorgala" zaboravila činjenicu da se zdravstvo temelji na sustavu solidarnosti?​

image
dr. Marija Doršner
Božo Radić/HANZA MEDIA



-Prema postojećim zakonima, u slučaju epidemije nitko ne smije ono što ima čuvati i skrivati nego moraju svoje resurse dati na raspolaganje svim građanima. To znači da se u slučaju potrebe aparati iz jedne preusmjeravaju u drugu bolnicu da bi svi dobili jednaku pomoć. Ali, odgovorno tvrdim: tijekom ove epidemije nije bilo potrebe niti smo od Splita dobili ikakav zahtjev te aparate nismo ustupali! Nikakva oprema nije slana u Split, ali ne znači da u slučaju potrebe Ministarstvo neće nešto uzeti i drugima poslati! No, bolnici će uvijek ostaviti dostatno uređaja, kao što će, ako ustreba nama poslati ono što nemamo. Ministarstvo uvijek točno zna s kojom opremom raspolaže svaka bolnica. To je zajednička oprema i u slučaju teške epidemije ima se pravo i moguće je preusmjeriti dio uređaja. Naravno, vodeći skrb da ostane dovoljan broj uređaja. No, do toga nije došlo! Sve je zajednička imovina i mora svima biti dovoljno! Klinike nisu samo za pacijente koji im gravitiraju, nego za cijelu Hrvatsku. S KBC Split smo stalno komunicirali, pomagali su nam i preuzeli četiri naša pacijenta koji su se, što je najvažnije, vratili zdravi. Hvala gradonačelniku i gradskoj upravi koji su odmah uskočili i pitali što nam treba od opreme i lijekova. Tako su nabavljena i četiri respiratora s kompletnom opremom i monitorima.

Koliki je broj pacijenata koristio te respiratore?

-Zbog teških trauma ili ozljeda mozga, kod raznih infekcija pluća, respiratori su u stalnom pogonu, ne samo za pacijente koji se liječe od COVID-a. Na Intenzivnoj njezi smo imali desetak takvih teških pacijenata koji su zahtijevali mehaničku potporu.

image
Jedan od ukupno 15 respiratora u Općoj bolnici Dubrovnik
Božo Radić/HANZA MEDIA


Je li preventiva  najbolji lijek?

-Da, a korona je novi virus s kojim nitko u svijetu nema iskustva. Prema iskustvu sa sličnim virusima epidemiolozi pokušavaju stvoriti neke algoritme i predvidjeti neke situacije. No, što će se točno dogoditi i kako će se virus ponašati, nitko zapravo ne može znati! Upravo stoga se moramo pripremiti za moguće teške situacije, da ih dočekamo spremni ako do njih dođe.

 

Povećava li se tijekom jeseni i zime j broj respiratornih bolesti?
-Da, to su periodi nižih vanjskih temperatura, kad smo više u zatvorenim prostorima te izloženiji virusima. To je i sezona gripe te stoga i bojazan za "kombinaciju" gripe i Covid-a. Najvažnije je da se svi pripremimo i držimo svima dostupnih mjera: najdjelotvornije su i štite nas higijena, pranje ruku i držanje distance.

Koja je životna dob  pacijenata liječenih respiratorom?

-Uglavnom su to bili pacijenti treće životne dobi, znači stariji od 70 godina. Kronične bolesti od kojih su bolovali su kronične plućne bolesti, a teže komplikacije su općenito uočene kod pretilih ljudi.


image
Anesteziolog dr. Marija Doršner
Božo Radić/HANZA MEDIA



Preventiva je i poruka sugrađanima?

-Točno ali i da ne brinu jer bolnice unutar nacionalnog zdravstveog sustava međusobno kontaktiraju od početnog, najgoreg vala, što smo dobro odradili. Svi mogu imati povjerenje u sustav i biti mirni ako paze na higijenu i preventivu. U slučaju potrebe bit će zbrinuti.

MIŠLJENJE INFEKTOLOGA

Infektolog dr Stijepo Đuričić o dosadašnjim iskustvima liječenja uz respiratore ističe da su korišteni u težim kliničkim oblicima COVID-a.

image
Infektolog dr. Stijepo Đuričić
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


- Pitanje mehaničke potpore disanja u težem kliničkom obliku COVID 19 je neupitno i nema alternativu. Ali, ne reagiraju svi pozitivno i spajanje na respirator nije ujedno i garancija da će sve dobro završiti. Znači: organizam je već preslab da to prihvati! Dosadašnja iskustva govore da smo takve bolesnike mogli odvojiti s respiratora i mehaničke ventilacije. U vrijeme kad je veći broj bolesnika bio na respiratoru, bila je to starija populacija a neki su, nažalost, preminuli - ističe Đuričić
Kakva su još iskustva i je li nas već uhvatio drugi val??
-COVID je respiratorna virusna bolest koja se ponaša nepredvidivo, može izazvati težu kliničku sliku a zna proći i potpuno asimptomatski! Pitanje je je li drugi ili val koji neprestano traje. Oboljeli od COVID-a su obično bili pacijenti treće životne dobi, a kao svi stariji bolesnici bili su podložni kardiovaskularnim, neurološkim i malignim bolestima. Na respiratoru liječeni bolesnici imali su 45 godina i više. Nadam se da će cjepivo, kad se pojavi i bude dostupno, napokon razriješiti tu priču. Nisu svi korona- pozitivni pacijenti ujedno i bolesni niti ljeti imaju težu kliničku sliku: pripadaju mlađoj populaciji pa je, možda i to tome razlog. No, glede pritiska na bolnicu teško oboljelih pacijenata ono što je bilo na proljeće nismo imali ljeti, ali smo stalno svjedoci da su u rastu pozitivni koji su manje- više u dobrom stanju i čak ne zahtijevaju bolničko liječenje.

U HRVATSKOJ DOVOLJNO RESPIRATORA

Nakon najave Ministar zdravstva Vilija Beroša  kako će, prema programu Europske komisije uskoro stići još 250 respiratora, Hrvatska će ih imati ukupno 1.050. Stručnjaci tvrde da će to biti dovoljan broj tih uređaja i u slučaju ako se još više pogorša situacija s Covidom-19 u našoj zemlji. Ministar je najavio kako je daljnja maksimalna zaštita zdravstvenog sustava od Covida-19 i dalje sastavni dio funkcioniranja zdravstvenog sustava jer epidemija traje, a sve kako bi u pružanju usluga bilo što manje uskrata.
 
26. travanj 2024 03:09