StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPET HLADNA FRONTA

U sljedećim danima očekuje nas puno kiše, a onda opet stiže velika promjena i minusi

Piše slobodna dalmacija
21. siječnja 2021. - 16:27

Nakon hladne bure i rekli bismo, autentičnih zimskih vremenskih prilika koje su dio zemlje zavili u snježni pokrivač, od petka nas čeka južina praćena kišom, donosi Slobodna Dalmacija.

Ciklona Filomena, koja je prošloga vikenda donijela temperature ispod ništice u cijeloj Europi, padalinama i ledom paralizirala Madrid, a opet i razveselila mališane željne snijega u dalmatinskoj Zagori, Lici i Gorskom kotaru, podsjetila nas je kako izgleda prava zima.

Narodne mudrosnice, koje se već stoljećima prenose s koljena na koljeno, kažu kako je to za ovu, 2021., bio dobar znak. Uzrečica kaže "Topla siječnja da nas Bog sačuva", odnosno "Ako nije siječanj u snijegu, teško njivi, dolu i brijegu", što znači kako je hladan i snježan siječanj jako dobar za predstojeću godinu. Nasuprot tome, topli i kišoviti siječanj, loš je predznak.

Stoga, kakva će nam biti godina teško je reći, s obzirom na to da nas ovog vikenda čekaju iznadprosječne temperature.

Dalmacija će od petka pa sve do ponedjeljka biti pod tmurnim oblacima, kiša će jače padati uglavnom u nedjelju, ali i u noći s ponedjeljka na utorak. Puhat će južina, vremenske prilike bit će nestabilne, a u najvišim predjelima može pasti još malo susnježice i snijega. Uz dnevnu temperaturu od oko 15 stupnjeva Celzijusa puhat će umjereno do jako jugo.

Oborine na moru, najavljuju meteorolozi, mogu biti lokalno obilne, a uz olujne udare juga i oštra, moguće je i poplavljivanje obalnih područja. Na jugu zemlje, dakle, subota će biti vrlo kišovita, a u nedjelju će kiša, prema najava DHMZ-a, padati u cijeloj zemlji. Uslijed obilnijih oborina i ubrzanog otapanja snijega, moguće je i naglo dizanje vodostaja rijeka.

Ako ste za vikend planirali do Like ili Gorskog kotara provjeriti drži li se još uvijek snijeg, i tamo će uz prosječnu dnevnu temperaturu od osam stupnjeva Celzijusa, neumorno padati kiša, sve do ponedjeljka. Od ponedjeljka moguć je novi snijeg, a temperature će se u utorak i srijedu spuštati i do šest stupnjeva ispod nule.

Ponedjeljak, dakle, donosi razvedravanje, kao i novo zahlađenje u cijeloj zemlji, a uz obalu temperature će se spuštati do dva stupnja Celzijusa.

Planirate li na skijališta u susjednim zemljama, evo i njihovih prognoza. Kiša će padati na Kupresu cijelog vikenda, a novi snijeg predviđen je za ponedjeljak i srijedu, kada će se temperature spuštati i do minus deset.

Što se Jahorine tiče, kiša će padati do ponedjeljka, no nakon toga sve će prekriti novi obilan zimski prekrivač, s temperaturama do minus 15. Kiša će cijeli vikend padati na Blidinju, ali i na Vlašiću.

Budući da se od subote, uz određene uvjete otvaraju slovenska skijališta, i to u devet do 12 regija, dobro je znati da će i u toj zemlji, na planinskim visoravnima, padati kiša. Snijeg se očekuje tek u nedjelju navečer. Skijat će moći tek oni s negativnim testom na koronavirus, a u Sloveniju bez obvezne karantene ili negativnog testa na koronavirus, pod uvjetom da taj boravak ne traje dulje od 12 sati, moći će ući samo oni koji imaju nekretninu ili zemljište, skrbe o obitelji ili imovini, kontaktiraju djecu, te u nekim drugim iznimnim slučajevima, donosi Slobodna Dalmacija.

U BiH plaćaju PCR testiranje

Idete li na skijanje u susjednu Bosnu i Hercegovinu dobro je znati kako hotelijeri gostima plaćaju dio PCR testova.

Na Kupresu vam uglavnom plaćaju od 20 do 30 posto iznosa testa, a boravite li sedam ili više dana refundiraju vam 40 eura za PCR test koji se može napraviti na samom skijalištu na Jahorini.

16. travanj 2024 19:55