StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGNJEV EU BIROKRATA

‘Uložili smo u razvoj cjepiva milijarde, a sad ga nema... Odsad ćemo drugačije razgovarati!‘

Piše jutarnji list
25. siječnja 2021. - 19:27

Razgovori između zajedničkog odbora EU s predstavnicima kompanije AstraZenece nisu dali rezultate i oni će se nastaviti i večeras, donosi Jutarnji list.

Kako je rekla Povjerenica EU za zdravlje Stella Kyriakides, EU nije zadovoljna odgovorima koje je AstraZeneca dala na pitanja zašto će kasniti dostava cjepiva.

- Iznenađujuća je bila vijest da će u sljedećim tjednima dostaviti znatno manju količinu od dogovorene. To je bilo nenajavljeno i neočekivano. EU je financirala razvoj cjepiva i proizvodnju i želimo zauzvrat imati od toga koristi. EU želi znati točno koliko je doza proizvedeno u kojoj tvornici i gdje su išle - poručila je Kyriakides pa nastavila:

- Ova pitanja smo raspravljali danas i na zajedničkom odboru. Odgovori kompanija nas nisu zadovoljili. Imat ćemo novi sastanak večeras. Želimo dostavu dogovorenih doza što prije - rekla je Kyriakides i najavila dodatne mjere nadzora prodaje cjepiva koja će se proizvoditi u EU.

- Predložili smo državama članicama da se postavi mehanizam transparentnosti izvoza što je prije moguće - rekla je ona.

Rekla je kako je EU podržao razvoj i proizvodnju cjepiva protiv covida s preko dvije milijarde eura i želi transparentnost transakcija i punu transparentnost oko izvoza cjepiva izvan Europske unije.

- Ubuduće će sve kompanije koje na teritoriju EU proizvode cjepiva morati unaprijed najaviti kada god žele cjepiva izvoziti izvan EU. Doze dostavljene u humanitarne svrhe neće spadati pod tu obvezu - rekla je povjerenica Kyriakides, donosi Jutarnji list.

26. travanj 2024 22:11