StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRVI HRVATSKI ROČNICI|

FOTO/ UOČI 30. OBLJETNICE: Postrojba Hrvatske ratne mornarice iz Sidrišta, prve blagoslovljene vojarne u Hrvatskoj

Piše Ante Šunjić
13. rujna 2021. - 20:05

Prvi hrvatski ročnici iz Ploča uskoro slave vrijedan jubilej, 30. obljetnicu postojanja. Pripremaju i svečanost na kojoj će za dvadesetak dana, između ostaloga, biti prikazan dokumentarni film o stvaranju i putu postrojbe, a svečanost će svojom prisutnošću uveličati predsjednik RH Zoran Milanović. A sve je počelo u nedavnim turbulentnim vremenima hrvatske povijesti kada se stvarala država.

image
Ročnici u vojarni Sidrište
Privatni Album

Zapovijed admirala Letice

Odlukom predsjednika Republike dr.Franje Tuđmana od 12.rujna 1991. godine kojom je imenovao admirala Svetu Leticu zapovjednikom HRM, službeno je započelo ustrojavanje Hrvatske ratne mornarice. Letičinom zapovijedi od 21.rujna 1991. u Pločama je ustrojena prva Ratna luka u Hrvatskoj. Dana 5.listopada 1991. u sklopu HRM, Ratne luke u Pločama, osnovana je 1. Satnija mornaričko-desantnog pješaštva HRM. Bila je to prva postrojba koju je utemeljila Hrvatska ratna mornarica, prema zapovjedi zapovjednika HRM-a admirala Letice od 28.rujna 1991. Jezgru nove postrojbe činio je vod interventne satnije narodne zaštite, koji se u to vrijeme obučavao u Gradcu. U njegovom sastavu ustrojena je prva postrojba Vojne policije u hrvatskoj mornarici, čiji je zapovjednik bio Denis Jelčić. Željko Doko vodio je diverzantsku desetinu, dok je Željko Matković bio na čelu desetine pješaštva.

image
Na teretnu na otoku Šipanu
Privatni Album

Prva generacija novaka pridružila im se nakon poziva pločanskog Ureda za obranu, što je označilo stvaranje prve satnije. Mladi ročnici su deset mjeseci osiguravali zauzete vojne objekte u Pločama u akciji Zelena tabla-Mala Bara i usmjeravali osvojeno oružje na sva bojišta u Hrvatskoj. U početku nisu imali ni uniforme, pa su koristili opremu bivše jugoslavenske vojske na koju su šivali hrvatsku trobojnicu. Postrojba je bila sastavljena od 48 novaka s područja tadašnje općine Ploče, generacije,1971,1972,1973. godine koji su se odazvali pozivu za služenje vojne obveze. Svečanu prisegu prvi ročnici HV-a dali su u Pločama 8. prosinca 1991., a za prvog zapovjednika imenovan je Vlaho Orepić. Zapovjednici vodova 1. S.M.D.P. bili su: 1. vod – Željko Matković, 2. vod – Martin Nikolac, 3. vod – Željko Nikolac-Galac. Nakon nekoliko mjeseci zapovijedanje nad 1. vodom preuzeo je Ivan Hudak, a zapovjednik postaje bio je Radovan Hošak.

Deset mjeseci vojnog roka

Prvi ročnici HV-a te 1991. godine bili su smješteni u pločanskoj vojarni „Sidrište“ koju je pločanski župnik don Petar Mikić tih prvih dana listopada i blagoslovio, a zanimljivo je za istaći da je to i prva blagoslovljena vojarna u Republici Hrvatskoj. Kroz deset mjeseci služenja vojnog roka pripadnici ove postrojbe osiguravali su osvojena skladišta, osiguravali su objekte od vitalne važnosti za život Ploča i neretvanske doline i izvršavali sve ostale zadaće koje su im bile zapovjeđene.Prva satnija mornaričko-desantnog pješaštva pri HRM tadašnja mlada vojska a danas članovi udruge Prvi ročnik nije samo bila u vojarni Sidrište u Baćini. Poslani su na teren 1992. a sve u sklopu služenja vojnog roka.Nakon odsluženja vojnog roka, nastavili su braniti Domovinu u profesionalnim i pričuvnim postrojbama HV-a. Početkom 2010. točnije 13.veljače osnovali su Udrugu Prvi ročnik HV s primarnim ciljem rješavanja svog statusa, odnosno priznavanja kao prvih novaka u novijoj hrvatskoj povijesti, što im je i uspjelo 14. travnja 2014., kada im je to u Pločama službeno potvrdio tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

image
Tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović u Pločama
Privatni Album
Ročnici

Prvi vod: Miošić-Kačić Darko, Marinović Ante, Medak Tomislav, Šunjić Damir, Korljan Mario, Bogunović Nedjeljko, Sinković Matko, Joško Jovica, Gradac Mario, Martić Dragan, Ostojić Mate, Jerković Vjekoslav, Radonić Matko, Žderić Jurica, Jelčić Dragan, Božić Frano (zapovjednik Željko Matković)

Drugi vod: Barbir Joško, Barbir Josip, Barbir Robert, Bebić Perica, Butigan Jurica, pok. LutmanErnesto, Marinović Romano, Perić Vedran, Stanković Mario, Šetka Mario, Štrbić Marinko, Štrbić Ozren, Šunjić Slaven, Veža Stašek, Žderić Zlatko, Grbavac Goran (zapovjednik Martin Nikolac)

Treći vod: pok. Dropulić Zvonko, Beader Ante, Borić Tomislav, Dugandžić Valter, Franić Leo, Franić Zoran, Grgurinović Toni,, Kušurin Nedjeljko, Marinović Zoran, Marković Damir, Medak Ivo, Puljan Andrej, Roso Mate, Tomašević Dalibor, Žderić Dario, Zvonimir Batinović. (zapovjednik Nikolac Željko Galac.

20. travanj 2024 11:24