StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOŠTENA LI SVIJETA

Upoznajte najneobičniju butigu u Hrvatskoj - prodavača nema ni blizu, kupci sami važu i plaćaju, a vlasnik Nikša poručuje: Nikada nitko nije nešto uzeo, a da nije platio!

Piše Mirko Crnčević/SD
3. siječnja 2022. - 10:38

Vrlo malo vremena je prošlo od kada u Dalmaciji i na našim škojima susjedi jedni pred drugima nisu zatvarali kućna vrata, jer nikome ni na kraj pameti nije bilo da bi mu netko nešto mogao ukrasti.

U ondašnjim prodavaonicama trgovci su nas dočekivali isključivo iza pulta i dodavali nam ono što smo odlučili kupiti, ali sve je to ubrzo postala prošlost.

Kada su se otvorile prve samoposluge svi smo se čudili kako ćemo to sada odjednom artikle uzimati sami u košarice, govorilo se bit će krađa, međutim, onda su u takve prodavaonice i velike trgovačke centre došle kamere i nove tehnologije, tako da se ama baš ništa ne može ispod kaputa pronijeti pored kase.

Ipak, potpuno neobičan pristup u trgovanju nalazimo u Starome Gradu – Farosu, jer na predjelu Kod svetog Nikole vidimo štand s poljoprivrednim proizvodima, iza kojega nikad nema nikoga, ljudi nam govore da je to samoposluga pod vedrim nebom, čiji je vlasnik Nikša Lupi (67), težak koji se da bi preživio bavio sa stotinu zanimanja, donosi Slobodna Dalmacija. 

Bio je ugostitelj, zaštitar, komunalac..., a kada je otišao u penšjun valjalo je nekako mirovinu malo dopuniti, pa je tako u blizini svoje obiteljske kuće otvorio zasigurno najneobičniju butigu u Lijepoj našoj.

- Nije to ništa veliko, odlučio sam ljudima ljeti-zimi ponuditi ono što nađem na zemlji, isključivo plodove svojih ruku. Dakle, kod mene mogu kupiti krumpir, kapulu, češnjak, razne vrste kupusa, salatu, rajčice, paprike, krastavce, balancane..., a tijekom turističke sezone dodam još maslinovo ulje i slične proizvode, sve domaće i zdravo proizvedeno unutar Faroske hore.

Cijene su istaknute na svakom artiklu i, barem se nadam, prihvatljive, dok kupce već pri dolasku do štanda dočekuje natpis "Self Service - Poslužite se sami", a tu im je također vaga i kutijica u koju ostavljaju novac – veli Nikša.

Prema tome, kupci sami izvagaju ono što žele, a nakon što se ubaci cijena očitava se i iznos kojeg je potrebno ostaviti u kasici. Naravno, u njoj je i polog da se lakše može plaćati krupnim novčanicama - ako baš nešto zapne Nikša je ostavio broj svoga mobitela, da ga se može pozvati da dođe pomoći.

I sve se to odvija bez igdje ikoga na vidiku, a za takav vid trgovanja odlučio se samo zato što ima puno drugih dnevnih obveza i ne stigne cijelo vrijeme biti iza štanda. Teško je odrađivati sve, proizvodnju i prodaju, a nema nikoga drugoga da to umjesto njega odradi. S druge strane, on vjeruje svojim kupcima i u njih ima potpuno povjerenje, a i oni kod njega rado kupuju.

Ne trebaju im ni maske za lice protiv COVID-a, zato jer je štand na otvorenom. Koliko naš sugovornik zna nitko mu nikad nije nešto uzeo, a da nije platio, ili ne daj Bože da mu je otuđio novac iz kasice.

Pri tome ističe da njegovi kupci nisu samo sa škoja, ljeti dolaze s raznih strana svijeta, pa se pitamo kako se oni tako brzo prilagođavaju na nešto što bi malo gdje drugo moglo funkcionirati. A Nikša nam to objašnjava ovako, piše Slobodna Dalmacija. 

- Vide turisti da dolaze među pošteni svijet, koji živi po moralnim zasadama svojih predaka, pa se i oni ponašaju sukladno tome, ponekad se čak i snimaju dok kupuju da bi po povratku kući pokazali svojima što mi imamo u Hrvatskoj.

16. travanj 2024 17:46