StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMINISTAR ZDRAVSTVA

VILI BEROŠ Veoma je izvjesno da će virus ovih dana biti u Hrvatskoj, mjesta panici nema, spremamo se, odgovorni smo!

Piše HINA
25. veljače 2020. - 10:23
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak da su svi rezultati hrvatskih državljana poslani na analizu negativni na koronavirus te kako je izvjesno da će virus ovih dana biti u Hrvatskoj, ali da nema razloga za paniku jer je sustav spreman za sve što treba poduzeti.

"U ovom trenutku svi su rezultati negativni, ali s obzirom na epidemiološku situaciju i broj uzoraka koji su još u obradi, lako je moguće da netko od njih bude pozitivan. Ali to ne treba uznemiravati javnost jer je sustav spreman. Dodatno se provjeravaju ljudi koji su u izolaciji. Ako se i dogodi da netko je pozitivan, fokusirat ćemo se na to da tražimo kontakte", rekao je Beroš za N1.

TIJEKOM NOĆI U KBC RIJEKA STIGLO JOŠ DEVET PACIJENATA, JEDAN POKAZUJE ZNAKOVE BOLESTI

Osim nalaza sedam pacijenata kod kojih se sumnjalo na koronavirus, a pokazali su se negativni, tijekom noći je u KBC Rijeka stiglo još devet hrvatskih radnika koji su radili u tvornici u Italiji te su zbog boravka na sumnjivom području odmah smješteni u izolaciju.
"Devet hrvatskih građana koji su radili u tvornici u Italiji, gdje je otkriveno 20-ak oboljelih, tijekom noći su transportirani u KBC Rijeka gdje su u izolaciji i pod nadzorom, a brisevi su poslani na analizu u Zagreb. Rezultati se očekuju tijekom ranog poslijepodneva ili kasnije", kaže ministar.

Ne zna točno iz kojih su dijelova Hrvatske ti radnici, no samo jedan pokazuje znakove bolesti. Međutim, on kašlje već tri tjedna pa stručnjaci sumnjaju da se radi o koronavirusu, rekao je Beroš i dodao da unatoč sumnji moraju biti spremni na sve opcije.

DRUGIH SUMNJIVIH SLUČAJEVA NEMA

Tvrdi i da u ovom trenutku nema sumnjivih slučajeva, zdravstveni sustav prati situaciju, detektira sve one koji su sumnjivi na hrvatskim granicama i u ovom trenutku situacija je pod nadzorom. Potvrdio je da sanitarni inspektori vrše nadzore na granicama već mjesec dana te još jednom ponovio da maske služe kao mjera predostrožnosti, no sa stručnog aspekta nemaju puno utjecaja.

Inače, u Osječko-baranjskoj županiji u zadnja su tri mjeseca prodali 60.000 maskica, a na nekim zagrebačkim ljekarnama može se vidjeti natpis "sve zaštitne maske su rasprodane".

Beroš je najavio i da se prema odluci premijera u 11 sati podiže stupanj pripravnosti na veći, aktivirat će se ranije osnovan Nacionalni stožer civilne zaštite, u čijem radu, kaže, sudjeluje više od 20 agencija i ministarstava.

Premda u ovom trenutku u Hrvatskoj nema potrebe za dodatnim smještajnim kapacitetima jer nema potvrđenih bolesnika, Beroš je rekao da je svim županijama uputio dopis da ga izvijeste o kapacitetima, jer se ne zna kad će se pojaviti prvi pozitivan slučaj.

Odgovori bi u Ministarstvo zdravstva trebali stići danas do podne.

HRVATSKA JE SPREMNA ZATVORITI GRANICE U BILO KOJEM TRENUTKU

Beroš je naglasio da je Hrvatska spremna zatvoriti granice u bilo kojem trenutku kada struka procijeni da je to potrebno, a u ovom trenutku mišljenje je, ističe, da to nije potrebno.

Ministar zdravstva će danas otputovati u Rim koji je domaćin sastanka ministara zdravstva susjednih zemalja posvećenog suzbijanju koronavirusa na kojemu će se razmatrati koordinirani odgovor na epidemiju u sjevernoj Italiji.

Sastanak će okupiti ministre zdravstva Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske i Švicarske, a razgovarat će se o mjerama koje se poduzimaju.

"Zadnjih deset dana kompariramo različite odgovore, počevši od singapurskog, francuskog, njemačkog, engleskog, kompiliramo ih i promišljamo", istaknuo je Beroš, naglasivši da su naši epidemiološki stručnjaci veoma cijenjeni i vode gotovo glavnu riječ u europskim agencijama.

"Vjerujem da ćemo dati dobar odgovor na ovu ugrozu jer je veoma izvjesno da će virus ovih dana biti u Hrvatskoj. Mjesta panici nema, spremamo se, odgovorni smo, vidjet ćemo što će biti, ali zdravstveni sustav u ovom trenutku je maksimalno napregnut da odgovori na ovu ugrozu", poručio je Beroš.

Vezane vijesti

MJESEC DANA DO PRVOG KRUZERA IZ ITALIJE Lučka uprava Dubrovnik spremna je za koronavirus, točno se zna protokol postupanja sa zaraženima
Preminula peta žrtva koronavirusa u Italiji, Ministarstvo vanjskih poslova savjetuje građanima da ne putuju u Lombardiju i Veneto
Hrvatska uvela zdravstveni nadzor za putnike koji dolaze iz sjevernih talijanskih regija​
Hrvatska će uvesti pojačani nadzor granice s Italijom
U Italiji troje umrlih, brod iz Kine sa segmentima konstrukcije za Pelješki most, sutra stiže u Ploče
Ministarstvo zdravstva objavilo sve što treba znati o koronavirusu
23. travanj 2024 22:17