StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUKINUTA UREDBA

Vlada odmrznula cijenu goriva, Ćorić: ‘Nadamo se da do ovakvih situacija neće doći ubuduće‘

Piše dv
6. prosinca 2021. - 09:35

U 8 i 45 počela je sjednica Vlade, a premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor.

- Od prošle sjednice bili smo u Osijeku, obilježili smo Dan grada. Imali smo dobra i kvalitetan susret te možemo biti zadovoljni kako se razvija grad Osijek. To je vrlo ohrabrujuće i zadovoljni smo projektima koji se tamo razvijaju, kako prenosi jutarnji.hr rekao je Plenković.

- Izdvojio bih samo da smo se susreli s direktorom za Europu WHO-a, s kojim smo razgovarali o stanju pandemije. Imaju politiku pet stabilizatora. Prvo je cijepljenje, drugo je primjena booster doze. Treće je nošenje maski, četvrto prozračivanje prostorija i peto novi medicinski tretmani, što se odnosi na izgledno novu situaciju u kojoj će postojati i lijekovi protiv covida. Što se nas tiče, o tome ćemo više na redovitoj sjednici, iako primjećujemo pad broja novozaraženih, pozivam se da se cijepe, a one koji su već dali povjerenje cjepivima da prime i booster dozu. O novom soju ministar će izvijestiti kasnije.

Državni tajnik Zdravko Zrinušić izvijestio je o amandmanima na državni proračun za 2022. Vlada je prihvatila njih devet, od toga pet oporbenih.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izvijestio je o odluci o ukidanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

- Zbog velikog porasta cijena naftnih derivata uvedena je uredba o najvišim cijenama. Obzirom da je u razdoblju od donošenja uredbe došlo do pada cijena naftnih derivata, potrebno je donijeti uredbu o prestanku važenja ove uredbe, kako bi trgovci mogli cijene ponovo formirati slobodno. Stabilizirali smo uvjete na domaćem tržištu i uredba je u potpunosti ispunila cilj svojeg donošenja. Nadamo se da do ovakvih situacija neće doći ubuduće, rekao je Ćorić.

- Neke su zemlje slijedile naš primjer, a s obzirom na načela slobode tržišta, ovaj alat stavljamo van snage, dodao je Plenković.

Kako donosi jutarnji.hr premijer je vezano uz prihvaćanje amandmana oporbe rekao da su amandman zeleno-lijevog bloka prihvatili zato što su predložili povećanje, ali da su modificiranom obliku predložili i izdvajanje većih sredstava.

26. travanj 2024 02:45