StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetredovna sjednica

Vlada proglašava kraj pandemije koronavirusa: Virus je još među nama, ali više nema potreba za svim mjerama

Piše vijesti sd
11. svibnja 2023. - 11:28

Očekuje se kako će Vlada na današnjoj sjednici proglasiti kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Podsjećamo, Svjetska zdravstvena organizacija u petak je već objavila da COVID-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu opasnost za zdravlje. Prošle su već tri godine otkako je ta agencija UN-a proglasila COVID-19 svjetskom zdravstvenom opasnošću.

- Jučer se Odbor za izvanredna stanja sastao 15. put i preporučio mi da proglasim kraj javnozdravstvene krize od međunarodne važnosti. Prihvatio sam savjet i stoga s velikom nadom objavljujem da je COVID-19 kao globalna zdravstvena kriza, gotov, rekao je tada glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Nakon objave WHO-a presicu je sazvao šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, koji je rekao da pandemija nije gotova.

"Nije kraj pandemije iz razloga što je virus među nama i zato što ga ima u čitavom svijetu, ali se smatra da više nema potreba za prekograničnim mjerama i da države mogu odlučiti s kojim mjerama će nastaviti, a s kojima neće", rekao je.

image
Ranko Suvar/Cropix

"Dolazi vrijeme da proglasimo kraj pandemije i da se prema ovoj bolesti i virusu ponašamo kao prema svim drugim virusima koji su trajno među nama", dodao je. Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj, pojasnio je, ima svoju proceduru propisanu zakonom.

"HZJZ ide prema tome da ministru zdravstva predloži, a on će onda na temelju tog prijedloga vladi predložiti proglašenje kraja epidemije. Ako do toga dođe, onda će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi. Više ih neće propisivati krizni stožer, nego Ministarstvo zdravstva", poručio je.

image
Ranko Suvar/Cropix

 

Uskoro opširnije

27. travanj 2024 05:48