StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽURE S IZMJENAMA

ZASTUPNICI U PANICI: AFERA KUJUNDŽIĆ POKRENULA VAL ISPRAVAKA IMOVINSKIH KARTICA Dužnosnici masovno revidiraju ranije prijavljene podatke

7. veljače 2020. - 21:29
Brojne nekretninske dubioze i krivo ispunjene imovinske kartice Plenkovićevih ministara, koje su na površinu isplivale tijekom prošle i početkom ove godine, očito su natjerale i pojedine saborske zastupnike da provjere svoju imovinu i upišu točne podatke.

Jutarnji list proučio je imovinske kartice svih saborskih zastupnika i uočio brojne promjene koje su se događale krajem prošle godine, kada su imali i obvezu unijeti izmjene u svojim imovinskim karticama.

Čak je 12 zastupnika, sudeći prema podacima koje smo prikupili, mijenjalo površinu svojih nekretnina, njihovu vrijednost, neki su to čak napravili više puta u prilično kratkom vremenu, neki su upisali potpuno nove nekretnine kojih dosad nije bilo, a pojedinci su sada naveli i skupe satove koje ranije nisu imali.

Sporno zemljište

Tako je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i izgledni kandidat na unutarstranačkim izborima za potpredsjednika stranke, krajem studenoga povećao vrijednost imovine za čak 1,190 milijuna kuna, a površina kuće i vikendice narasla je za čak 374 četvorna metra.

Bačić je, vidljivo je to iz imovinske kartice, ranije u imovinskoj kartici navodio da ima kuću i vikendicu, a sada je unio da ima kuću s okućnicom i vikendicu s pripadajućim zemljištem. Kuća s okućnicom u Blatu na Korčuli koju je osobno stekao nasljedstvom ima 183 četvorna metra, umjesto 160, i vrijedi 740.000, umjesto 500.000 kuna. Vikendica s pripadajućim zemljištem u Prigradici, umjesto pola milijuna kuna, sada je vrijedna 1,450 milijuna kuna, a površina se povećala sa 160 na 511 četvornih metara.

Ovu je vikendicu stekao “kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, kupnjom od imovine i imovinskih prava, kupnjom od samostalne djelatnosti, te kreditom”. - To je imovina koju sam imao i prije, a sada sam krajem prošle godine upisao i zemljište - pojašnjava Bačić, koji je i u ovoj godini mijenjao karticu. Naime, kako nam je pojasnio, stekao je još neke nekretnine nasljedstvom nakon smrti oca, zajedno sa sestrom. - Sada sam i to suvlasništvo upisao nakon što mi je sud to službeno proknjižio - kaže Bačić.

Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta, značajno je povećao svoju imovinu. Ranije nije imao nekretnina, a sada je naslijedio kuće i oranice u sinjskoj krajini. Zanimljivo je kako je Bulj u samo dva mjeseca shvatio da je unio pogrešne podatke u karticu. Tako je 29. studenoga prošle godine upisao kuću u Karakašici veličine 87 četvornih metara koja vrijedi 300.000 kuna i koju je dobio nasljedstvom, da bi već 30. siječnja ove godine upisao da je kuća veličine 187 četvornih metara i da vrijedi pola milijuna kuna.
Bulj je naslijedio i sedam posto kuće u Sinju na parceli koja se proteže na čak 55.000 četvornih metara, a na istoj parceli ima vlasnički udio u brojnim njivama koje je također stekao nasljedstvom. Bulj pojašnjava da je riječ o nasljedstvu nakon što su mu umrli roditelji prošle godine, a kako su zemljišne knjige neuredne, teško je bilo procijeniti vrijednost i ukupnu površinu.

Tisuću čestica

- Ima na tisuću čestica, šuma, njiva, kuća, a sve se dijeli među rodbinom i nemoguće je sve točno unijeti - pojašnjava.
Miroslav Tuđman je pak ispravio površinu svojih nekretnina. Tako je krajem prosinca prošle godine kuća u Selcu upisana kao kuća s okućnicom veličine 1408 četvornih metara, umjesto 140, a vrijednost je ostala ista kao i kada ju je prvi put prijavio u imovinskoj kartici 2016. - 700.000 kuna. Vikendica u Velikom Trgovišću je pak “narasla” za 28 četvornih metara, pa sada ima 68,44 kvadrata, a procijenjena vrijednost ostala joj je ista - 80.000 kuna. Tuđman pojašnjava da se prije osam do deset godina, kada je prvi put ispunjavao karticu, nije unosilo zemljište. - Sada sam i to unio, krajem godine - kaže.
Saborski zastupnik HNS-a Stjepan Čuraj je pak blago korigirao vrijednost stana i garaža u Osijeku. Tako je stan od 120 kvadrata koji je u vlasništvu njega i supruge u srpnju 2017. procijenio na 950.000 kuna krajem prošle godine procijenio na nešto više od milijun kuna.

Kupili od plaće

Bernarda Topolko, Čurajeva stranačka kolegica, krajem godine upisala je novi stan u Čakovcu, druge nekretnine (vjerojatno spremišta i parking) i garažu, a nekretnine su u vlasništvu nje i supruga. Tako su od plaće, nasljedstvom i prodajom imovine suprug i ona stekli stan od 62 kvadrata vrijedan 565.000 kuna.

Nove nekretnine krajem godine upisao je i SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić. Iz imovinske kartice vidljivo je da je supruga na građevinskom zemljištu koje su imali u Tkonu sagradila vikendicu koja s pripadajućim zemljištem ima 619 četvornih metara procijenjene vrijednosti 1,6 milijuna kuna. Darinko Kosor, nekadašnji predsjednik HSLS-a, sredinom studenoga prijavio je sat Rolex od 30.000 kuna koji je stekao od samostalne djelatnosti, a HDZ-ova Branka Juričev-Martinčev također je prijavila Rolex od 50.000 kuna koji je dobila na poklon od supruga.

Orsat Miljenić, SDP-ov zastupnik, početkom siječnja prijavio je čamac Leidi 600 vrijedan 190.000 kuna koji je stekla supruga kupnjom od osiguranja i prodajom imovine, Anka Mrak-Taritaš, čelnica Glasa, zajedno sa suprugom uštedjela je od prodaje imovine 300.000 kuna, a ona sama 10.000 eura. Nikola Grmoja (Most) prijavio je novi automobil, Škodu Octaviju, kupljen kreditom za 100.000 kuna. I SDP-ov Domagoj Hajduković krajem siječnja prijavio je novi Passat vrijedan 130.000 kuna koji je kupio od plaće.
18. travanj 2024 07:01