StoryEditorOCM
KulturaPREDAVANJE I KONCERTI |

DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR - Započinje 13. festival opernih arija "Tino Pattiera"

Piše DV
29. lipnja 2020. - 08:44
Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala opernih arija „Tino Pattiera“ ove će se godine održati u nešto drugačijem izdanju, no svakako zanimljivom za ljubitelje opernih arija. Marc Tardue, šef dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra u čijoj je organizaciji ovaj festival posljednjih sedam godina, već je na početku godine, pri predstavljanju nove sezone DSO-a, najavio 95. godišnjicu orkestra u znaku hrvatskih snaga. I upravo će tako biti i na festivalu koji će se održavati od 30. lipnja do 7. srpnja 2020.

Tko je zapravio bio Tino Pattiera? Kako je izgledao njegov glazbeni put, njegova karijera. Može li se za ovog slavnog tenora iz Cavtata reći da je ujedno bio i enigma? Kako je izgledala glazba u Dubrovniku u vrijeme kad je Pattiera osvajao svjetske pozornice? Festival će započeti predavanjem o životu Tina Pattiere, slavnom imenu europskih i svjetskih opernih kuća prve polovice 20. stoljeća, o kojem je pisala kritika diljem svijeta ('Otkriven novi Caruso, Hrvat, Tino Pattiera'). Predavanje će se održati u utorak, 30. lipnja u Lazaretima (5. lađa) s početkom u 20 sati. Predavanje će održati prof. Franica Vidović, Vido Peručić i Denis Ajduković.

U petak, 3. srpnja u 21 sat održat će se koncert ispred Katedrale. Orkestrom će ravnati njegov šef dirigent Marc Tardue, dok će kao solistice nastupiti dvije etablirane hrvatske operne pjevačice, sopranistica Martina Zadro i mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović. Na programu je izbor najljepših opernih arija svjetskih i hrvatskih skladatelja, od Mozarta, Rossinija, Verdija, Bizeta, do Gotovca i Zajca.

Treće događanje bit će kino projekcija prošlogodišnjeg Verdi Gala koncerta, a održat će se 7. srpnja u Kinu Jadran s početkom u 21 sat. Koncert koji je u Dvoru okupio brojnu publiku te na kojem su nastupili  poljska sopranistica Katarzyna Holysz, dubrovačka mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, portugalski tenor Paulo Ferreira i turski bariton Melih Tepretmez, a koji je bio posvećen talijanskom opernom geniju, Giuseppeu Verdiju. Ulaz na projekciju je besplatan
 
20. travanj 2024 05:37