StoryEditorOCM
KulturaFELJTON ‘DUBROVAČKOG‘ |

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 393 GODINE Senat Dubrovačke Republike donio je povijesnu odluku o uspostavi Lazareta, putokaz za kasniju borbu s epidemijama

Piše Dubrovačka baština
30. srpnja 2020. - 09:05
Na današnji dan prije 393 godine Senat Dubrovačke Republike odlučio je da će se novi lazareti, karantena za obranu Grada od onodobnih epidemija, graditi u Lazaretima.

Obljetnica začetka projekta lazareta povod je izložbi koju pod naslovom “COVID-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti“, najesen zajednički pripremaju Dubrovačka baština i Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Kao uvod u taj događaj, Dubrovački vjesnik će od 8. kolovoza tjedno obljavljivati feljton u nastavcima o uspješnoj borbi naših predaka protiv zaraznih bolesti.

image
Kompleks Lazareti
Bozo Radic/HANZA MEDIA


U tom ratu protiv nevidljivog neprijatelja mnogo je poveznica s našim iskustvima u pandemiji corona-virusa. Sustav dubrovačkih protuepidemijskih mjera stoljećima se usavršavao. To je, dakle, vrlo duga priča iz koje smo izdvojili činjenice i događaje vezane uglavnom za povijest kompleksa Lazareta na Pločama, od njegova dugog rađanja, preko načina funkcioniranja, do anegdota iz karantene.

Više o svemu tome, doznat ćete u feljtonu u tiskanom izdanju našeg tjednika. Dotad na webu pročitajte ovu zanimljivost:


Odluka Senata od 30.srpnja 1627.

„Prima pars est de construendo nova Lazaretta ad Plocias, non obstante parte capta quod fiant ad Dancias, et commitendo Dominis Provisoribus super dicto laborerio ut ad Consilium Rogatorum deferant modulum, et eorum opinionem quo in loco Plociarum fieri debeat dicta fabrica. (omnes contra V)“

image
Odredba o uspostavi dubrovačke karantene u Lazaretima
Državni arhiv u Dubrovniku



“Usvaja se prijedlog da se novi lazareti podignu na Pločama bez obzira na prethodno izglasanu odluku da se izgrade na Dančama. Naređuje se providurima imenovanima za tu svrhu da Senatu dostave model lazareta i svoje mišljenje o tome na kojem bi ga mjestu na Pločama trebalo izgraditi. (svi: 5)”

Dubrovčani su bili svjesni da je završetak karavanskog puta najpogodnije mjesto za izgradnju lazareta. Ipak, toj su se činjenici dugo opirali, najvjerojatnije zato što nisu htjeli karantenski prostor u neposrednoj blizini Grada.

Oklijevanje, prihvaćanje i odustajanje jasno je vidljivo u odlukama Senata. Naime, Senatori su 1590. godine raspravljali o financijskim sredstvima za izgradnju lazareta na Pločama, ali je nisu započeli. Nove odluke o izgradnji tih lazareta donijeli su 1622. i početkom 1627. godine. Na današnji dan 1627., konačno su donijeli odluku koju su i proveli u djelo.
16. travanj 2024 21:44