StoryEditorOCM
KulturaHRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK

Okrugli stol o povjesničaru i piscu Nikoli Zvonimiru Bjelovučiću

Piše dv
15. lipnja 2022. - 21:51

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak Dubrovnik  večeras je u dvorani Ivana Pavla II organiziran okrugli stol o povjesničaru i piscu Nikoli Zvonimiru Bjelovučiću povodom 70.godišnjice njegove smrti.

Nazočne je pozdravio predsjednik dubrovačkog ogranka Napretka Ivan Maslać, a  u programu su sudjelovali izlagači: Tonko Barčot, Josip degl'Ivellio, Jasenka Maslek, Marinko Tomasović, Domagoj Vidović i Ivan Viđen.

Tijekom predavanja Ivan Viđen je istaknuo kako su Bjelovučići stara posjednička i brodovlasnička obitelj važna za razvoj Pelješca, a njihova vila  kao i mnoge druge građevine u Janjini djelo historicizma, dionice arhitekture i umjetnosti s kraja 19. i početka 20 stoljeća.

- Bjelovuč nije bio  samo pravnik, bio je i sakupljač narodnog blaga. Bio je etnograf, povjesničar, arheolog, kao i čovjek  širokih pogleda i nevjerojatne radne energije – rekao je  Viđen.

Nikola Zvonimir Bjelovučić bio je hrvatski povjesničar, etnograf i pravnik, rodom iz Janjine. Pisao je radove iz arheologije, povijesti i etnografije, pravne i političke članke, književne sastavke, pjesme, novele i kritike, a glavna djela su mu Povijest poluotoka Rata (Pelješca) sa dijelom povijesti Zahumlja (Hercegovine) i Dubrovačke Republike (1921), Pučki tumač agrarnog zakona za Dalmaciju (1931), Katolička crkva na Pelješcu (1933).*

 

 

 

 

 

 

 

24. travanj 2024 09:45