StoryEditorOCM
KulturaBISKUPSKA PALAČA |

POD KRIŽEM Ana Bašić, Janja Previšić, Antun Anđelić, Katica Protić, Diana Hilje, Marina Asić i Katarina Mrvalj održali večer duhovne poezije

Piše Bruno Lucić
13. ožujka 2020. - 22:12
U sklopu manifestacije „Kršćansko lice kulture“ u Biskupskoj palači održana je večer duhovne poezije „Pod križem“. Sudionici su bili: Ana Bašić (moderatorica), Janja Previšić, Antun Anđelić, Katica Protić, Diana Hilje, Marina Asić i Katarina Mrvalj. Okupljene je u ime Vijeća za kulturu i znanost pozdravio povjesničar umjetnosti Ivan Viđen. Večer je počela pjesmom „Pod križem“ koju je pročitala autorica Ana Bašić.

-  Pjesme se odnose na ovo doba korizme, na naše viđenje i na naš odnos s ovim dobom, a ujedno je i obrađen jedan povijesni dio. Pjesnici kada pišu poeziju, većinom se ne određuju, ne baziraju se, nije im nametnuta neka tema, već ona dolazi tijekom godine. Iz toga smo izdvajali upravo tu duhovnu poeziju za ovu večer. Kad se zada određena tema onda se to odradi školski, a ne smatram da to onda ima jednu veću umjetničku kvalitetu, a s druge strane, ovo je jedno vrijeme kada svi moramo biti upućeni na promišljanje o sebi, o životu, o prijatelju, o susjedu… Svatko je na svoj način određen, svatko od nas autora prošao je jednu svoju „karizmu“ i imao je nešto u životu, svatko je na svoj način nosio svoj križ i na neki način se ponosimo time, navela je moderatorica.  

Prvo je izdanje manifestacije „Kršćansko lice kulture“ pa tako i prvo gostovanje Udruge samostalnih umjetnika Dubrovnik (USUD).

- Sve je to ispalo na neki način spontano s obzirom da naša Diana godinama pjeva u zboru - u Katedrali, tako su se nekako počeli dogovarati oko ove večeri duhovne poezije koja dosad, ja mislim, nigdje nije bila uključena. Mi smo ionako mislili jednog dana kroz Udrugu napraviti zbirku poezije koja je vezana za duhovnu poeziju pa bila da je ona vezana za Uskrs, Božić ili neki drugi vjerski događaj… To smo jednog dana mislili napraviti, ali sad sve ovisi o sredstvima. Imali smo jednu večer poezije za Božić u Narodnoj knjižnici, kazala je Ana Bašić.

Nažalost, za sada je ovo posljednji događaj u sklopu manifestacije „Kršćansko lice kulture“, svi ostali se otkazuju zbog situacije oko širenja virusa COVID-19.
 
23. travanj 2024 21:55