StoryEditorOCM
KulturaPOSVEĆENO ŽUŽI EGRENYI |

SMIJEH JE ODJEKIVAO MRTVIM ZVONOM Kolarini premijerno izveli "Maru Fjočicu" na veliku radost dubrovačke publike

Piše PSD.
28. lipnja 2020. - 22:43
Članovi Kazališne družine Kolarin koja ove godine slavi 10. rođendan, premijerno je na poljani Mrtvo zvono izvela predstavu "Mare Fjočica" Joza Lovrića Jadrijeva u režiji ravnatelja Kazališta Marina Držića Paola Tišljarića.

Predstava je posvećena legendarnoj glumici Žuži Egrenyi koja je preminula 25. lipnja 2019., a koja je Kolarinima utkala dodatnu ljubav prema glumi i teatru - i koja je ček i režirala dvije Kolarinove predstave od kojih je jedna bila "Matrimonijo" (2014.) upravo autora Joza Lovrića Jadrijeva. Bila je to vrlo, vrlo uspješna predstava o kojoj se priča i danas!

- Komediju Josipa Lovrića “Mare Fjočica” režira Paolo Tišljarić, kojemu je ovo već četvrta suradnja s KD Kolarin. Maru Fjočicu autor je napisao potkraj sedamdesetih, a u dubrovačkom teatru se izvodila početkom osamdesetih. Privukla je velik interes publike pa je njezin odjek uspoređivan sa Stullijevom Katom Kapuralicom. Zato je 1983. u Pilama snimljena i za državnu televiziju, kao još jedan komad dubrovačkoga ambijentalnog teatra. Više je puta zadnjih godina reprizirana na HTV-u pa su je mogli vidjeti i mlađi naraštaji. Lovrić je uvijek naglašavao kako drama kao forma valja biti pisana prvenstveno za čitanje, a uprizorenje joj može biti samo dodatno ostvarenje. Vjerojatno se iz toga razloga dramske dionice u "Mari Fjočici" nižu bez oznake o tome tko ih izgovara. Lovrić u ovoj neodoljivoj komediji, na simpatičan način, portretira dubrovačku siđelicu Maru Fjočicu, koja se usprkos ljubomori svojih jezičavih susjeda ženi za umirovljenog kapetana Cvijeta, a tako stvara autentičnu sliku Dubrovnika onda, ali i danas, u kojoj će se prepoznati različite generacije gledatelja, stoji u popratnom tekstu.

Autorski tim čine: Paolo Tišljarić (režija), Aida Machiedo (izbor kostima), Žarko Dragojević (obrada glazbe), Fifi Sound (tehnička podrška na lokaciji), Ivana Lovrić Jović (jezična savjetnica) i Maji studio (grafičko oblikovanje).

U predstavi igraju: Marinka Metković (Mara Fjočica), Andreo Bezić (gospar Cvijeto), Jelena Maržić (Lina), Jelica Čučević (Lukre), Ante Tonći Đurković (Šime), Leo Mrkić (Đuro) i Aida Machiedo/Darija Mikulandra (konobarica).

Reprizne izvedbe su 29. i 30. lipnja te 1. srpnja.

20. travanj 2024 09:30