StoryEditorOCM
KulturaSJEĆANJE |

VILA U "GRIŽULI", LAURA U "DUNDU MAROJU", OFELIJA U "HAMLETU" Mira Furlan se na Dubrovačkim ljetnim igrama pojavila krajem 70-ih

Piše Dv
22. siječnja 2021. - 11:19

Na odlazak filmske i kazališne glumice Mire Furlan prigodnim tekstom osvrnuli su se i iz Dubrovačkih ljetnih igara:
 

Mira Furlan rođena je u Zagrebu 7. rujna 1955. godine, gdje je i diplomirala glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Podjednako aktivna u kazalištu i na filmu, vrlo brzo dosegla je status jedne od najvećih jugoslavenskih glumačkih zvijezda. Među ostvarenim ulogama posebno se ističu one u "Kiklopu" (1982.) Antuna Vrdoljaka, "U raljama života" (1984.) i "Za sreću je potrebno troje" (1986.) Rajka Grlića te "Lepota poroka" (1986.) Živka Nikolića koji joj je donio i Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu za najbolju glavnu ulogu.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama pojavljuje se krajem 70-ih, prvo kao studentica u epizodnim ulogama, kao jedna od vila u Držićevoj "Grižuli" u parku Gradac, a zatim i kao Laura u "Dundu Maroju" u režiji Tomislava Radića na Gundulićevoj poljani 1981. godine, kao Glorija u "Gloriji" Ranka Marinkovića u režiji Georgija Para 1980. i 1981. na Boškovićevoj poljani te kao Ofelija u "Hamletu" Williama Shakespeara na Lovrjencu u režiji Jiříja Menzela 1982. i 1983. godine. Kritika je tada zabilježila da je Mira Furlan Ofeliju odigrala precizno i sugestivno, sa svakom gestom i pokretom na pravom mjestu, a u prizoru ludila ostvarila najpotresniji trenutak predstave koji je s pravom nagrađen pljeskom na otvorenoj sceni.

Nedvojbeno velika glumica, Mira Furlan bila je i intelektualka i kozmopolitkinja. Zbog političkih i društvenih okolnosti, 1991. godine sa suprugom, redateljem Goranom Gajićem, seli u SAD gdje nastavlja glumačku karijeru i ostvaruje zapažene uloge u TV-serijama "Babylon 5", "Izgubljeni" i dr.

20. travanj 2024 10:34