StoryEditorOCM
KulturaUSUSRET SV. VLAHU |

VINICIJE LUPIS Dubrovačka biskupija odnosno nadbiskupija gradila je svoj apostolicitet brojnošću relikvija koje su joj dale na važnosti i slavi

Piše Bruno Lucić
21. siječnja 2021. - 21:35

Znanstveni savjetnik i voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti "Ivan Pilar", doktor znanosti Vinicije Lupis u sklopu prve online tribine "Ususret sv. Vlahu" održao je predavanje "Moćnik dubrovačke prvostolnice – sinergija duhovnog i svjetovnog". Naime, ove godine navršava se točno 300 godina od završetka izgradnje Moćnika dubrovačke katedrale. Nakon što je u vremenu nakon Velike trešnje katedrala građena i 1713. godine napokon dovršena, sedam godina kasnije u katedrali je dovršena i posebna kapelica – Moćnik.

Nekoliko uvodnih i završnih riječi u ime Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije kazala je Ana Marčinko, a potom je predavač preuzeo riječ.

image
Dubrovačka biskupija


- Riznica dubrovačke katedrale Gospe Velike, jedini je primjer u hrvatskim krajevima državne riznice o kojoj je skrbilo po troje članova vlastele biranih na tu dužnost, a u njoj su se čuvali i državnički darovi, kao i vladarske isprave. Skup moćnika, mjesto na kojem se čuvaju, dakle, riznica u Dubrovniku, nazivala se: Moćnik, Moćište, Svetilnica, Shrana ili, po starom običaju, "Sveta Blagajna", naveo je Lupis.

Moćnik dubrovačke prvostolnice Gospe Velike oduvijek je privlačio svojim bogatstvom brojne putopisce koji su bili na proputovanju kroz taj krajnji rub kršćanskoga Zapada. Oni su ostajali zadivljeni brojnošću i ljepotom oklopnica moćnika. Moćnik nije bio samo crkvena riznica već i simbol državnosti Dubrovačke Republike. Broj moćnika bila je Dubrovniku zamjena za utemeljenost u prvim stoljećima kršćanstva koju je imala konkurentska splitska Crkva. Prije velike trešnje 1667. moći su se čuvale u posebnoj kapeli stare romaničke katedrale. O njoj je pisao Filip de Diversis u svom "Opisu Dubrovnika", nastalom 1440. U razornoj trešnji cijeli je Moćnik bio zatrpan i u akciji spašavanja njegovo je blago iskopano i pohranjeno u tvrđavu Revelin, a potom se čuvalo u Dominikanskom samostanu. Vlada Dubrovačke Republike nastojala je ubrzati prijenos moćnika u dubrovačku prvostolnicu, i zato je Vijeće umoljenih 22. studenog 1716. odredilo pripomoć u visini 300 dukata upućenih tezorijerima Sv. Marije Velike.

Nakon 45 godina, dakle 1721., sve su moći bile svečano prenesene u sadašnju prostoriju - u Moćnik desno od prezbiterijalnog prostora. Dubrovačka je vlast tijekom stotina godina vodila osobitu skrb o načinu čuvanja svetačkih moći. Tako je nakon jedne pljačke moći iz crkve sv. Stjepana na Pustijerni Veliko vijeće 19. siječnja 1314. donijelo odluku o popravku moćnika. Po popisu moći iz crkve sv. Stjepana 1493. tamo ih se nalazilo 38, a danas ih po službenom popisu ima u cijelosti 182, uz još nekoliko recentnih naknadnih dodataka izvan popisa.

image
Dubrovačka biskupija

- Veliki francuski povjesničar umjetnosti i kulture André Chastel svojedobno je napisao kako smatra Crkvu osnovnom stvarateljicom uspomena i to zahvaljujući njenim riznicama koje valja smatrati simboličkim, dodali bismo i stvarnim izvorima baštine uspostavljenjem na osiguranju dugog trajanja tih predmeta, kazao je Lupis te pokazao fotografiju koja prikazuje blaženog Alojzija Stepinca koji nosi glavu sv. Vlaha, a slika je nastala pred sami početak Drugog svjetskog rata.

- Dubrovačka biskupija odnosno nadbiskupija gradila je svoj apostolicitet upravo s brojnošću relikvija koje su bile ključne da daju na toj slavi i važnosti. Relikvije su bile osnova i ideja jedne utemeljenosti kršćanskog centra na rubu zapadne civilizacije i zapadne ekumene, zaključio je Lupis.

Na drugoj online tribini "Ususret sv. Vlahu" predavanje "Barokno uređenje Moćnika dubrovačke katedrale" održat će 28. siječnja doktor znanosti Daniel Premerl, a bit će ga moguće pratiti na stranici www.festa2021.hr 

Cijelo predavanje možete pogledati ovdje:

19. travanj 2024 21:16