StoryEditorOCM
KulturaEU POTPORA ZA KULTURU |

VRIJEDAN UGOVOR ZA DUBROVAČKI TEATAR Kazalištu Marina Držića bespovratno 150 tisuća kuna za modernizaciju rasvjete

Piše Kristina Filičić
30. lipnja 2020. - 11:07
Ugovor vrijedan 150 tisuća kuna bespovratnih sredstava uručen je danas kazalištu Marina Držića od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU a u sklopu druge faze projekta Modernizacije rasvjetnog parka kazališta. Državna tajnica Nikolina Klaić naglasila je kako je Grad u zadnje tri godine značajno povećao količinu aplikacija na natječaje bilo da je riječ o europskih ili nacionalnim sredstvima.

- Grad je iznimno uspješan u povlačenu sredstava. Ova sredstva su iz nacionalnih sredstava, a prošle godine je Ministrarstvo regionalnog razvoja u istu svrhu dodijelilo 90 tisuća kuna kazalištu. Prije nekoliko dana smo gradonačelnik Franković i ja održali sastanak vezano za ITU teritorijalni mehanizam to su direktna sredstva koja će biti na raspolaganju Gradu Dubrovniku. Očekujemo da će tu biti više od 150 milijuna kuna ali ne možemo još o točnim iznosima govoriti – kazala je Klaić.

Zahvalivši se Ministarstvu na pomoći jednoj od gradskih institucija u kulturi s namjenom poboljšanja uvjeta rada u kazalištu, gradonačelnik Mato Franković pohvalio je rad ravnatelja kazališta što se vidi kroz sve više predstava i povratak ljudi u teatar.

Ravnatelj kazališta Paolo Tišljarić naglasio je kako se u Kazalište Marina Držića u ovom smislu nije ulagalo više od 30 godina.

- Ovo će znatno unaprijediti kvalitetu naše produkcije a pridonijet će i energetskoj učinkovitosti kazališta. Ovo znači bolje uvjete rada u kazalištu. Ovo je druga faza, prošle godine smo promijenili dio opreme koji je bio u samom gledalištu kazališta i zbog te zastarjelosti je strašno zagrijavao kupolu kazališta i ugrožavalo sliku Bukovca koja je najvrjedniji dio imovine kazališta. Ove godine ćemo sanirati dio opreme koji se nalazi na samoj sceni i tu bi završili s dijelom energetske obnove rasvjete, a pred nama je daljnje ulaganje u zgradu jer je zgrada u prilično lošem stanju makar se to ne čini naizgled – kazao je Tišljarić.

Na pitanje je li rijetkost da kulturne ustanove povuku sredstva, državna tajnica Nikolina Klaić je kazala:

- U Dubrovniku je nažalost do 2017. bila praksa da se sredstva iz EU fondova gotovo uopće ne povlače. U drugim gradovima udruge povlače sredstva. Što se tiče kulturnih ustanova mi smo probili led s Dubrovačkim ljetnim igrama i Kazalištem Marina Držića, a mislim da će u budućnosti biti još puno natječaja. Nažalost, sredstva iz kulture iz ove financijske perspektive su povučena na samom početku perspektive 2016. Tko se tada javio to je bilo to posebno za obnovu kulturne baštine poput projekta 'Zrno soli' u Stonu koji su se prijavili 2016. i do danas su taj projekt završili. Grad u to vrijeme 2014., 2015. i 2016. nažalost nije aplicirao na sredstva pa ih nije mogao ni dobiti – kazala je Klaić.
23. travanj 2024 14:13