StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU |

U STRAHU OD GROFICE DRAKULE Kako sam postao švedski stol za komarce

Piše Mark Thomas
7. srpnja 2020. - 15:10
Koja je zapravo uloga te životinjice, tog insekta u eko sistemu? Kad je Noa ukrcavao parove životinja u Arku, zašto je zaboga ukrcao i to dvoje? Koliko se meni čini, jedina njihova uloga je da me budi u ljetnim mjesecima ili me sprječavaju da zaspim. Pretpostavljam da vam je jasno, ljeto je počelo, ‘ko o čemu, ja o komarcima, o najvećoj noćnoj mori mojih dubrovačkih (župskih) ljeta.

Ne znam je li do mene, ali meni se čini da je ovo ljeto počelo s invazijom komaraca. Moje uho se naviknulo na taj iritantni zvuk “rotacije” i pjanog leta tih dosadnih insekata. Međutim, ovoga ljeta mi se čini kao da živimo u crnoj magli od komaraca. “Čujem jednoga”, šapatom sam rekao ženi dok sam se uvlačio u krevet. Znate onaj zvuk kao da vam je mali helikopter prozujao kraj uha. I sekunde iščekivanja je li negdje sletio, je li još u lovu ili vas čak nije ni uočio.

“Jesi stavio tabletu?” upitala me je žena. Jesam. I to u mene kraj glave. I opet mi je prozujao kraj uha, tako iznenanada da sam dobio poriv počešat se po cijelom tijelu. “Vratio se”, šapnuo sam. Na trenutak mi se učinilo da komarac viče “Evo Johnnyja!”, poput Jacka Nicholsona u flmu Isijavanje.


Nakon što su me sinoć bili dobro izgrizli, bacio sam se malo na istraživanje tih dosadnih insekata, nastojeći im pronaći slabu točku, svojevrsnu Ahilovu petu. Znači, pobrinuo sam se da u blizini ne bude nikakve vode, imam uključen ventilator koji bi ih trebao otpuhati, čak imamo i limunsku travu oko kuće. Također sam otkrio, a to me baš nije začudilo, da samo ženke komarca piju krv. Za to vrijeme muški primjerci uživaju u vegetarijanskim obrocima voća i povrća. Dok su ženske komarci krvopije, muški su vegetarijanci! Znači, nije grof Drakula, nego grofica Drakula!

“Mislim da me ugrizao,” prošaputao sam u mraku. Bolje bi bilo reć’ “ugrizla me”. I onda, nekoliko sekundi nakon krenulo je nekontrolirano češanje. Grofica Drakula je ponovno pronašla žrtvu. “Ja sam mislila da si stavio tabletu,” promrmljala je u mene žena.

Jesam. I još jedna stvar koja me strašno nervira: ima bit’ da moja žena ima neku obranu od komaraca dok spava u krevetu kraj mene. Ja sam meta, jer: a) komarci vole englesku krv, ili b) žene vole nanositi bol muškarcima. I u tome je ova komarica bila vrlo uspješna. Cijelog me je izgrizla. Noge su mi izgledale kao da imam ospice. Nisam znao gdje bi prije počešao. A u međuvremenu, naravno, moja je žena spavala k'o top ni ne sluteći da sam ja centralna meta vjerojatno svih komaraca iz susjedstva. Odustao sam od borbe.

Digao sam se iz kreveta ne bi li zavarao mozak i prestao se češati. Izgleda da su komarci imuni na ove tablete. “E, susjed, ne možeš spavat’, je li,“ začuo se susjedin glas iz noćne mračine. “J***ni komarci ubijaju me večeras,” tiho sam prošaptao. “Aha, večeras su baš opaki,” odgovorila je. E, reci mi nešto novo. Bile su 2 ure poponoća. A ja ne spavam. Odlučio sam se na plan B. Kamuflaža! Iako je bilo jako vruće, nije bilo druge mogućnosti. Uzeo sam lincun i zamotao se tako da sam izgledao kao žrtva ubojstva s ulica New Yorka. Je li mi bilo vruće? Apsolutno, ali moj “oklop” omogućavao mi je odmor i šansu da zaspim.

I zaspao sam, u bazenu znoja koji se stvorio pod lincunom, međutim, kraj uha mi je ubrzo prozujao “helikopterić”. Naravno, u snu mi se oklop rastvorio pa je lovac ponovno našao svoj plijen. Kako netko može biti toliko dosadan? Zora je bila na vidiku, a ja sam odustao od spavanja, češući se poput kučka punog buha. Prve zrake sunca prodrle su nam u sobu, a ja sam s gađenjem bacio pogled na aparat protiv komaraca.

I tada sam shvatio koji je zapravo uzrok moje besane noći! Dok je aparat uredno bio uključen u struju, tableta je neiskorištena ležala na podu. Očigledno sam je u mraku okrenuo na krivu stranu tako da je samo kliznula. Veza između događaja i stvari, gdje je rezultat jednog i drugog i uzrok i posljedica. Nepotrebno je reći da sam sljedeću noć u krevet išao naoružan svim mogućim zaštitama. Bio je toliko aroma u zraku da se na tren činilo kao da spavamo u turskoj kupelji. “Jedna stvar bez koje nikad ne putujem je bočica čajevca.

Znam da nije baš glamurozno, ali ako se porežete, ili vas ubode komarac, udarite se, štogod, to uvijek pomogne.” Nikad nećete pogoditi čije su ovo riječi. Vojvotkinje od Sussexa, Megan Markle!
20. travanj 2024 09:02