StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDOČEK NOVE 2021.GODINE|

Evo koji hoteli u Dubrovniku rade i što nude gostima na Silvestrovo!

Piše Kristina Filičić
31. prosinca 2020. - 07:32
Klasična proslava i novogodišnji doček na kojeg smo navikli proteklih godina ovaj put će izostati. Kumovala je tome korona, covid brojke koje nisu išle u prilog i shodno tome pooštrene epidemiološke mjere. Ipak, koliko god nam nemoguće zvučalo, u otvorenim dubrovačkim hotelima, a može ih se nabrojati na prste jedne ruke, gostiju bi ipak trebalo biti. Doduše, male su to brojke, ali ipak su brojke. Stvar je dodatno zakomplicirala i priča o mjeri ograničenja kretanja među županijama koja je na snazi od 23. prosinca, pa se bez propusnicama ne može putovati iz županije u županiju. Otvorenim hotelima to je uzrokovalo dodatnu brigu jer gost mora imati potvrdu o uplati rezervacije, što je valjan razlog za dobivanje propusnice.

- Sve smo goste kontaktirali i omogućili da plate unaprijed. Iako, nikome čak ni u sezoni nismo naplatili unaprijed jer u ovim uvjetima nitko ne zna hoće li se i kada razboliti. Htjeli smo pokazati fleksibilnost prema gostima. No, sada je upravo suprotno, moraju platiti unaprijed i čekamo hoće li se te rezervacije platiti ili otkazati – kaže Sandra Urlić, direktorica prodaje hotela Rixos Premium Dubrovnik.
 

Domaći su 'in'


Broj rezervacija je malen, o brojkama ne bi jer nije ni sigurno hoće li se ostvariti, a riječ je isključivo o domaćim gostima.
- Nešto se događa ali opet nije to optimističan scenarij. Gosti su iz Zagreba a ponajviše i to po prvi put gravitiraju nam Split, Šibenik, Zadar. Valjda im je sad povoljnije nego inače, nema gužve i dolaze vikendima. Mi generalno vikendom radimo bolje nego preko tjedna – kaže Urlić i dodaje kako je u ovom vremenu najbitnije da hotel radi, 'držimo ljude, sve je kao da je hotel s 310 soba pun, a nije'. Pa iako je suluda situacija, kaže, hotel neće stavljati ključ u bravu.

image
Hotel Rixos Premium Dubrovnik u novom ruhu
Božo Radić/CROPIX


S obzirom da nema dočeka, pjesme ni plesa, nema alkohola poslije 22 sata, nema šampanjca u ponoć, pitamo je što će hotel ponuditi gostima u novogodišnjoj noći?

- Imat ćemo svečanu večeru u pet slijedova.Gosti koji imaju rezervaciju u tom periodu mogu, ako žele, bukirati večeru, ali ne može nitko izvan hotela samo hotelski gosti. Čekamo još odgovor Stožera smije li u pozadini svirati klavijatura. Znamo da ne smije nitko pjevati, ali ne znamo može li svirati pa čekamo odgovor – kaže direktorica prodaje hotela.
Cijena po osobi za novogodišnju svečanu večeru uz uključena vina je 138 eura, oko tisuću kuna.
- Podigli smo nivo obnovom hotela i ne idemo na veliko snižavanje cijena. Cijene su niže nego u sezoni, ali nastojimo zadržati standard. Ispod 100 eura nema sobe u hotelu ni zimi – ističe Urlić.

Jedna noć za dvije osobe u Rixosu je oko 120, 130 eura, ne nude klasične paket aranžmane.
- Nama su dolazili poslovni ljudi koji sada ako nemaju neophodan posao ne mogu putovati zbog propusnice. Tako da smo odmah osjetili otkazivanja rezervacija prošlog vikenda, samo još nismo za Novu godinu. Za Božić je bilo otkazivanja proteklih dana – kaže Sandra Urlić i dodaje kako od vikenda novih rezervacija nema.
 

40 rezervacija


Direktor prodaje hotela Lero Ivan Galov pak ističe kako imaju malo upita za smještaj u danima Božića, ali za Novu Godinu sitacija je u tom hotelu znatno bolja.
- Svi koji su rezervirali smještaj uplaćuju ga, a iza 23. prosinca više nećemo moći primati rezervacije iz drugih županija. Jer samo potvrda o uplati aranžmana je valjana za propusnicu. Za sada imamo 40 osoba koje su rezervirale smještaj za ta tri dana oko Nove godine – kaže Galov.


image
.
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


U ponudi su bili aranžmani od tri, dva i jednog noćenja. Najviše je rezervirano trodnevnih aranžmana. Za jedno noćenje cijena je 410 kuna po osobi, za dvije noći 390 a tri noćenja su 360 kuna po osobi.
- Tu je i novogodišnja služena bogata večera do 22 sata, produženi doručak, davali smo vaučere za kolač i kavu na pianu, bocu vina u sobu – nabraja sve što aranžman uključuje.
Sve su domaći gosti, Splićani, Zagrepčani, Slavonci. Galov još dodaje kako u Leru koji je otvoren cijelo vrijeme svaki dan imaju prosječno 20-ak noćenja, većinom su to poslovnjaci.

image
Excelsior je jedan od rijetkih dubrovačkih hotela otovorenih za Novu godinu
Tonći Plazibat/CROPIX


- Hotel Excelsior, koji je tradicionalno otvoren tijekom čitave godine, sa zadovoljstvom će dočekati svoje goste i tijekom nadolazećih blagdana, no s ograničenim kapacitetom a kako bi bili u mogućnosti ispoštovati sve epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi te u ovom trenutku nema više raspoloživosti za posljednji dan prosinca – kaže Zrinka Marinović glasnogovornica grupacije Adriatic Luxury Hotels ali broj rezervacija ne spominje. Ni u Excelsioru neće biti uobičajenog novogodišnjeg dočeka, posebne aranžmane koji uključuju blagdanski program također nisu pripremili.
 

Iznenađenje!


- Za sve goste koji će s nama provesti blagdane pripremili smo iznenađenje, za koje bismo voljeli da takvim i ostane, kako bismo imali priliku doista ih razveseliti i uljepšati im boravak u Dubrovniku, a sve u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama – zaključuje Marinović.

Malo ih je, al‘ ih ima
Iz Turističke zajednice Grada Dubrovnika doznajemo kako je početkom tjedna točnije u ponedjeljak evidentirano 77 dolazaka gostiju, od čega 47 domaćih. Ostvareno je 257 noćenja. O postotcima nećemo u ovoj nerealnoj situaciji.


Iz hotela 'Adria' do zaključenja novine nismo dobili odgovor o mogućem broju gostiju za nadolazeće blagdane, a iz Valamara su samo potvrdili kako njihovi hoteli neće raditi u tom periodu.
U nepredvidivom i nimalo ugodnom vremenu, lijepo je znati kako će nešto domaćih gostiju ipak biti u gradu za blagdane pa koliko god se brojke činile beznačajne. Doduše, nazdravljanja šampanjcem u ponoć uz pjesmu i ples neće biti, sve kako bi se poboljšala još uvijek loša epidemiološka slika Hrvatske. Bit će to mirniji ulazak u novu 2021. iz nemirne 2020. godine.
20. travanj 2024 12:23