StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoFINA ANALIZIRALA

Pad prometa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji čak 46,2 posto, daleko najviše u državi, a donosimo i popis najstabilnijih s ovog područja

Piše Silvia Rudinović
13. siječnja 2021. - 10:51
Najveći pad prometa u odnosu na isto razdoblje 2019. godine zabilježen je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hraneBožo Radić/CROPIX

Novo normalno rizik poslovanja povećava do razine na kojoj se tek manji skup izvrsnih može s njima u potpunosti nositi samostalno, piše Fina u svom novom izvješću o poslovanju u pandemijskim uvjetima. Među najstabilnijim poduzetnicima, a njih 1.085 uopće nije apliciralo za Vladine mjere potpore, najviše posluje u području prerađivačkoj industriji (263) te trgovini na veliko i malo (259). Najviše njih nominalno sjedište ima u Gradu Zagrebu (487), a slijedi Zagrebačka županija (81) te Istarska županija (65).

Metodologija Fine za izračun kreditnog rejtinga poduzetnika temelji se na procjeni vjerojatnosti nastupanja statusa neispunjavanja obveza (eng. Probability of Default, PD) kao osnovnog faktora rizika i usklađena je s BASEL III smjernicama.

Fina donosi i analizu poduzetnika koji su u prvih devet mjeseci 2020. imali pad ili rast prihoda u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. "S obzirom da u Hrvatskoj nema obveze sastavljanja i obrade kvartalnih financijskih izvještaja, a samim time niti mogućnosti analize pada/rasta prihoda, za ovu analizu korišteni su agregirani podaci o ukupnim oporezivim transakcijama iz PDV obrazaca (redni broj II na PDV obrascu) kao podatak o prometu odnosno poslovnoj aktivnosti poduzetnika/obveznika PDV-a, koje prikuplja i obrađuje Porezna uprava, koja ih je ustupila za ovu namjenu. Posebno napominjemo da je korišten pregled podataka iz obrađenih kumulativnih PDV obrazaca za razdoblje siječanj - rujan 2019./2020. godine prema području glavne djelatnosti poreznog obveznika i prema županiji sjedišta poreznog obveznika", pojašnjavaju iz Fine.

Najveći pad prometa u odnosu na isto razdoblje 2019. godine zabilježen je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, čak 45,1 posto. Druga dva najpogođenija područja bila su umjetnost, zabava i rekreacija, s padom od 30,2 posto, te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, s padom prometa od 26,5 posto.

image
Promatrano na razini županija, najveći pad prometa ostvaren je u Dubrovačko-neretvanskoj
Božo Radić/CROPIX

Na razini poduzetnika u području djelatnosti, opskrba vodom i uklanjanje otpadnih voda bilježi rast prometa od 23,5 posto.

Promatrano na razini županija, najveći pad prometa ostvaren je u Dubrovačko-neretvanskoj (46,2 posto), Istarskoj (25,2 posto) i Šibensko-kninskoj županiji (21,9 posto). Na razini dvije županije ostvaren je rast prometa i to u Koprivničko-križevačkoj (2,4 posto) i Osječko-baranjskoj (0,4 posto).

U vrhu popisa najstabilnijih poduzetnika u Republici Hrvatskoj, s najmanjom vjerojatnosti nastupanja statusa neispunjavanja obveza, prema metodologiji FINE, su INA, potom HEP, HT, Lidl Hrvatska d.o.o.k.d., Petrol d.o.o., HEP Proizvodnja d.o.o., Kaufland Hrvatska k.d., HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., Porche Croatia d.o.o., itd. Redoslijed tvrtki je definiran prema ukupnim prihodima 2019. godine, od većih ostvarenih prihoda prema manjim, a primjerice na 55. mjestu se nalati Combis, sa sjedištem u Zagrebu.

Na popisu 1.085 najstabilnijih u državi ovo su društva registrirana u Dubrovniku: Pemo d.o.o., Importanne Resort d.o.o., PGM Ragusa d.d., Vodovod Dubrovnik d.o.o., Grand Hotel Imperial d.d., Vjetroelektrana Katuni d.o.o., Excelsa nekretnine d.d., Grand Hotel Park d.o.o., Čistoća d.o.o., Dubrovačko primorje d.o.o., Luka Dubrovnik d.d., Sanitat d.o.o., Vrtlar d.o.o., Perfectum d.o.o., Kofidenca d.o.o., Studio Aedis d.o.o. i Proficio d.o.o.

19. travanj 2024 02:53