StoryEditorOCM

Pelješki, konavoski i korčulanski vinari ove godine ‘ubili boga‘ u sebi: S nekim smo se lozama morali zauvijek pozdraviti, ali ostale će zato biti mana Božja!

Piše Lorita Vierda
8. rujna 2023. - 17:34

-Naradili smo se ove godine u vinogradima, godina je bila teška, a bolesti uporne, a i kiša nam je došla baš kad nije trebala. I ne, nije do zaštite, nego do mukotrpnog rada, svaki smo trs prebrali i kidali grozdove ručno, da spasimo oboljele loze. U nas je situacija bolja na toj južnoj, osunčanijoj strani nego dole u polju, u nas se ta vlaga od kiše brže suši pa je manje problema. Počeli smo berbu prije 15 dana, išao je Pošip, a danas smo prvi dan u Grku" - priča nam mladi korčulanski vinar Ivan Batistić Zure čiji je pošip ‘Zure‘ nagrađivan na Decanteru i Sabatinama, a obiteljski posao preuzeli su od oca. Povišeni položaj dao im je nešto bolje rezultate.

-U ovako teškoj godini za vinogradare i vinare, mi možemo biti i više nego sretni s rezultatima, ali moram reći da je svemu doprinio rad, a najmanje zaštita. Mi radimo integriranu poljoprivredu, i inače bi to sve propalo od pepelnice. Radili smo sve ručno oko trsa, stvarno smo se pretrgli, ali ušli smo joj u kraj. Pošip smo skinuli do kraja kolovoza i bit će vrhunsko vino, kao i Merlot i Syrah, a krenuo je i Grk" - priča Zure, a s njime se slaže s potpuno drugačije podneblja i nezgodnije pozicije vinar Ivo Vodopić.

image

Korčulani ponovo briljirali na Sabatini

Vinarije Privatni Albumi/

itekako je osjetio sve gljivične bolesti bijelih sorti i vlažnu i nepredvidivu mikroklimu Konavoskog polja, ali je i on, kao i brojni vinari našeg područja ove godine vidio i virusne olesti loze, protiv kojih je borba teška i često neučinkovita.

-Maraština, Dubrovačka Malvasija, Merlot i Frank i ovaj put smo malo za probu stavili i Chardonnaya, koji je u 60 posto svjetskih blendova vina održalo se u odličnom postotku, ali bolesti je itekako bilo. Od standardnih boljki loze pa do virusnih bolesti s kojima se teško boriti. Ipak nakon ovako teške godine stvarno možemo biti jako zadovoljni i sretni. Gubici su jako mali, mada neki će vinogradi biti napušteni, tu više nema pomoći. Berba je krenula, skoro će i tradicionalno trganje krajem rujna kojemu se veselimo i mi i svi posjetitelji i ljubitelji vina, a onda će Merlot i tako dalje po sortama"- priča Vodopić dodajući kako i on sve duguje svojoj procjeni i dosadašnjem iskustvu s lozom koja je prevrtljiva i osjetljiva, koja zna odbolovati i opet nešto dati, ali i umrijeti bez najave. Sve to prati ovaj mukotrpan posao koji je, dodaje, generacijski, a to struka ne prati dovoljno pažljivo.

image

Manifestacija trganje grožđa Agroturizma Konavle odvija se u OPG-u Iva Vodopića

Tonći Plazibat/cropix/

-Trpaju nas u neke generalne, općenite procjene i prosjeke, a mi imamo specifičnu mikroklimu. Samo sam ja dvaput zvao fitosanitarnu inspekciju i sve analize na bolest bile su negativne, a ja znam da mi se loza suši. Da sam slušao te analize i procjene sve bi mi se raširilo i propalo, ali sam odlučio poslušati sebe i svoje iskustvo i iščupati što ne valja, da ono što valja ostane zdravo. I bio sam u pravu. Ne može se sve riješiti sezonskim prskanjem, pa ni dva puta, nije to ni lijek ni preventiva, radikalno pojavljivanje bolesti zahtijeva radikalne, drastične mjere i puno rada i opažanja. Ne znamo mi jesu li se te bolesti pojavljivale ovako jako i kad, jedan je ljudski vijek ništa prema prirodnim ciklusima, zato je ovo generacijski posao, ali i struka bi tu trebala malo početi bolje pratiti neke stvari" - odlučan je gospar Vodopić koji, na koncu, s veseljem dočekuje berbu.

image

Potomje, Peljesac 120312.
Vinarija Matusko.
Mato Violic Matusko je vinar i vlasnik vinarije.
Foto: Vojko Basic/CROPIX


 

Vojko Basic/Cropix

I na Pelješcu je situacija slična, crne sorte ove će godine, priča Mato Violić Matuško, biti iznimne, vrhunske. A sve može zahvaliti teškoj godini i brizi oko prevrtljivice loze.

- Izgubili smo 50 posto bijelih sorti zbog bolesti! A berbu smo počeli prije 5-6 dana, sad smo na pauzi koja će biti malo dulja, pa se berba nastavlja, tu nema ništa novo osim što su nam pauze dulje nego inače. A što je za berbu sve će biti vrhunsko i s time smo jako zadovoljni u ovoj godini" - priča Matuško koji je, kao i njegovi kolege s područja cijele županije, osjetio na prinosu bijelih sorti koje se pate od nekoliko vrsta bolesti. 

Ni drugi vinari s našeg podneblja nemaju drugačiju priču, dok drugi kukaju oko zaštite i proizvođača iste koji ne prate tipove bolesti i snagu kojom svako toliko napada. Svi se uzdaju u se, sunce i detaljan ručni rad. Očito, bez toga nema spasa.

26. travanj 2024 01:09