StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSKLADATELJ I IZNAJMLJIVAČ

Pero Šiša:Goste mog konavoskog raja uvijek dočekuje glazba

Piše Maja Rilović Koprivec Foto: Božo Radić/ Privatni album
13. veljače 2020. - 10:26
Uspješan glazbenik i skladatelj Pero Šiša, jednako je uspješan i privatni iznajmljivač. Na konavoskoj baštini, u selu Mihanići, sedam je godina uređivao kuću za odmor "Lazuština Paradise". Kuća je otvorena već sezonu i pol, a uloženi novac i trud vraćaju mu se kroz iznimne recenzije gostiju koji su za odmor odabrali ovo malo i mirno gnijezdo za dvoje, odnosno manju obitelj. Sunčani dan na taraci Lazuštine ne ometa zimska bura, potočić uz kućicu još nisu ispunile proljetne vode iz Snježnice pa se i sada, usred zime, mada gostiju nema, može ugodno sjedati za kamenim stolom pod glorijetom odakle puca pogled na Konavosko polje i dubrovačku zračnu luku.

Potpuni mir


- Još mi je nepoznanica kako netko iz daleka svijeta, a prvi su mi gosti bili iz Libanona, pronađe ovu kuću, baš ovdje u Konavlima, na osami daleko od svega. Al' eto, ljudi koji ovdje dođu na odmor traže upravo mir i spokoj. S ovim se apartmani u Gradu ne mogu uspoređivati. Ovdje dolaze gosti koji žele potpuni odmor i onda u opuštenoj atmosferi uočavaju detalje na kući kojima sam se posvetio uređujući kuću nekoliko godina. Naravno, sve u mene ima glazbenu notu, i ovdje je glazba podloga svega - govori domaćin Šiša iza kojeg su brojni nastupi u inozemstvu, nagrade, suradnje sa svjetskim izdavačkim kućama za klasičnu glazbu i velikim glazbenicima. No za potpuni uspjeh u glazbi u inozemstvu, tamo treba i živjeti, kaže on, a za to više nema želje.
- Moja je želja od početka bila napraviti mjesto u kojem bi gosti istinski uživali, i to tjedan ili dva, a ne dan ili dva koliko borave u Gradu. Tamo se više umore nego odmore pa im je ovakav bijeg u tišinu i intimo okruženje nužan, a uređenje kuće doprinosi tome - govori Šiša.

Koncerti pod zvijezdama

Tu su moderan bazen i jakuzzi, sve ono što treba imati suvremen apartman, tu je pravi domaći komin za ispeći gradele ili peku, no pažljivo klesana kamena plastika, maskeroni, kamena pila, još mirisne čempresove grede, konavoski vez, antikni detalji, rukom crtani detalji na drvu, ispisani stihovi i note Šišinih skladbi u interijeru čine kuću skladnom kućicom iz bajke.
- To čini razliku. I u Direct Bookeru s kojima surađujem od početka mi kažu kako sam s time pogodio tržište jer je toliko velikih lijepih vila i kuća za odmor i u Gradu i u Konavlima, ali je ovakav intimni ambijent jednostavno drukčiji i zato tražen. Dosadašnje rezervacije i recenzije gostiju nadišle su moja očekivanja. Vjerojatno je osim ambijenta tomu razlog i to što se poštujući mjeru i privatnost lako i zbližim s gostima, koji to žele, pa im rado održim i koncert pod zvijezdama. Nakon nekoliko dana već smo prijatelji. Uvijek se postavljam na način da je gost u pravu i da je platio za najljepši mogući odmor. Biti iznajmljivač jako je zahtjevno, ali kad gosti odu u daleki svijet pišu mi recenzije koje mi pokazuju da se sav trud isplati - kaže Pero Šiša. Uspješna sezona i dobre kritike gostiju razlog su što se odlučio na proširenje Lazuština Paradise na još jedan objekt. Na stazi što će povezivati sadašnju kuću i budući rajski kutak već su u betonu ispisane note Šišinih skladbi. Njegove goste uvijek dočekuje glazba.
23. travanj 2024 03:25