StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSASTALI SE U SPLITU|

Ugostitelji traže potpore za očuvanje radnih mjesta i pokrivanje fiksnih troškova dok god im je ograničen rad!

Piše dv
29. travnja 2021. - 15:45

Nakon sastanka u Poreču i Osijeku, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) susreo se u Splitu s predstavnicima ugostitelja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, javljaju iz Obrtničke komore Dubrovnik.

- Cilj ovog susreta bila je razmjena mišljenja i iskustava kolega iz sektora kao i dogovor o daljnjim postupanjima predstavnika cehova oko traženja rješenja i nužne podrške svih razina vlasti, bez koje će oporavak ugostiteljstva biti gotovo nemoguć.

Mjere suzbijanja pandemije posebno su teško pogodile ugostiteljstvo. Prošlogodišnja turistička sezona čiji rezultati su zbog pojave epidemije bili znatno slabiji u odnosu na prošle godine, dvije zabrane rada u proteklih godinu dana i smanjeni poslovni kapaciteti znatno su utjecali na poslovanje ugostitelja.

Ove dvije županije zbog epidemiološke situacije imaju prilagođene mjere, u dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije ugostiteljski objekti su zatvoreni, dok u Splitsko-dalmatinskoj imaju ograničenje rada do 20 sati.

Predstavnici ugostitelja traže ostanak potpora za očuvanje radnih mjesta i naknadu za pokrivanje fiksnih troškova dok god postoje bilo kakve mjere ograničenja rada i pad prihoda u odnosu na referentno razdoblje iz 2019. godine. No kako bi se potaknula poslovna aktivnost, bit će potrebne i dugoročnije mjere o kojima će ovisiti opstanak sektora. Dostupnost povoljnih kredita, ali i bespovratnih sredstava bit će nužni kako bi se sektor oporavio.

Ugostitelji očekuju da nadležna ministarstva vode sustavnu brigu o sigurnosnim i zdravstvenim segmentima ulaska turista u Hrvatsku te da se takve informacije jasno i pravodobno plasiraju, jer su uspostavljeni protokoli preduvjet za uspješnu turističku sezonu. Naglasili su kako je važno da se što veći broj djelatnika u ugostiteljstvu cijepi, jer je procijepljivanje jedini izlaz iz pandemije i jamstvo da Hrvatska na ljeto bude na karti sigurnih destinacija.

Također, istaknute su aktivnosti koje županijski cehovi ugostitelja provode na svom području. Naglasili su kako suradnjom s lokalnom samoupravom uspijevaju ugostiteljima olakšati poslovanje u dijelu koji se tiče plaćanja najma javnih površina i prostora, poreza na potrošnju i dodatnih poticaja koji će im omogućiti da prebrode razdoblje smanjene poslovne aktivnosti- stoji u priopćenju HOK Dubrovnik.

17. travanj 2024 13:04