StoryEditorOCM
DubrovnikRADOST BOŽIĆA

Brojni vjernici na misi polnoćki u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike

Piše Dv
25. prosinca 2023. - 09:44

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović predvodio je misu polnoćku u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Uvodeći u euharistijsko slavlje biskup Glasnović je poželio da se dogodi spasenje u svakom životu, u našem gradu, našoj biskupiji i cijelom svijetu te potaknuo vjernike da otvore svoja srca u ovoj liturgiji koja posadašnjuje Božić.

Kada je Mješoviti katedralni zbor započeo pjevati Slava Bogu na visinama, biskupu Glasnoviću su mladi supružnici Barbara i Emilio Butigan donijeli figuru “Bambina”, djeteta Isusa, koje je položio u jasle ispred oltara.

U propovijedi je biskup Glasnović istaknuo primjer sv. Franja Asiškog koji je svim ljudima htio približiti veliko otajstvo Božje ljubavi prema ljudima. Često je bio neshvaćen u svojim nastojanjima, a pred kraj života, već pomalo slijep, sv. Franjo jerazmišljao kako oživjeti među ljudima sjećanje na Dijete Isusa. “Približavao se Božić, a sv. Franjo je jako volio Božić i svake godine ga je obilježavao kao dan najvećeg slavlja. U srcu mu se rodilo nadahnuće, jedno od onih nadahnuća za koje su sposobni Božji ljudi. Htio je oživjeti prizor bethelemskog siromaštva i neugodne štale te je pozvao ljude da prisustvuju”, kazao je biskup Glasnović govoreći o prvim živim jaslicama koje je pripravio sv. Franjo. Uprizorujući jaslice sv. Franjo je došao do spoznaje da jedino mjesto gdje se ovdje na svijetu može svojim očima vidjeti i svojim rukama opipati Isusa Krista jest sveta euharistija u kojoj svaki put Isus k nama dolazi na vidljiv i opipljiv način pod prilikama kruha i vina.

Tumačeći liturgijska čitanja biskup Glasnović se posebno osvrnuo na popis stanovništva koje evanđelist Luka donosi. Popis stanovništva bio je iskaz careve moći i dominacije nad narodom. Nakon što je predstavio vladare svijeta, sv. Luka predstavlja siromahe zemlje. Posljednju stepenicu će zauzeti Dijete, no dolazi kraljevstvo u kojem se ova ljestvica preokreće, onaj koji je na popisu bio posljednji, bit će prvi. Veličina novog svijeta kojeg je On došao predstaviti jest svijet onih koji služe, a ne onih koji traže da im se služi. “Isusovo rođenje je jedina nada koja je prisutna u našem svijetu, jedino svjetlo koje svijetli u mraku”, istaknuo je biskup Glasnović.

Potaknuo je vjernike da ovog Božića budu blizu, misle i mole za one koji proživljavaju teške trenutke, patnju, samoću, ratne sukobe, osobne nemire i neuspjehe.

Uz biskupa Glasnovića na misi polnoćki koncelebrirao je mons. Ivica Pervan, generalni vikar, uz asistenciju đakona don Petra Markića i bogoslova Vlada  Karačića. Mješoviti katedralni zbor pjesmom je uveličao misu polnoćku.

Na kraju  mise pozdravivši okupljene biskup Glasnović je svima zaželio sretan Božić.

28. travanj 2024 22:19