StoryEditorOCM
DubrovnikZAMOLILI ZA POMOĆ

Društvu distrofičara cerebralne i dječje paralize Dubrovačko neretvanske županije prijeti gašenje

Piše morski.hr
18. veljače 2020. - 09:09
Iz Društva distrofičara cerebralne i dječje paralize, ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko neretvanske županije obratili su nam se za pomoć. Mnogi ovise o njihovu radu, a gašenjem njihovog humanog rada, izgasila bi se nada potrebitim članovima, piše morski.hr.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti: 

“U ovim kriznim vremenima za rad udruga prisiljeni smo vam se obratiti za pomoć. Kako naše Ministarstvo socijale još nema definiranu politiku prema Udrugama i kako naš rad ovisi o natječajima i projektima  što ovisi da li će proći ili neće.
Gašenjem Društva  sva prava koje imaju naši članovi bi se gasila što bi nanijelo veliku štetu članovima. Usluge Osobnog asistenta idu preko udruga, popusti na lokalni prijevoz,  TV, telefon i mnoge druge pogodnosti koje  članovi udruge ostvaruju bi prestale.

Najveći je problem što bi  prestao i raditi poludnevni boravak i rehabilitacija ruku, šake i fine  motorike našim korisnicima – cerebralno paraliziranim članovima.          

Svih ovih godina uspijevali smo opstati zahvaljujući projektima ,ali i našim  donatorima,koji su imali razumjevanje za naše potrebe opstanka.Sredstva za rad udruge bio je osiguran od lutrijskih sredstava, a sada su ta sredstva nestala i projekti idu iz proračuna koji kako nam je svima jasno ne može ništa pokriti jer jednostavno nemaju sredstava.

Da bi održali poludnevni boravak i  rehabilitacija za ruke,šake i očuvanje fine motorike osobama s invaliditetom srednje životne dobi, usto  je korisno iskorišteno slobodno vrijeme i siguran ostanak u obitelji.

Za starije naše članove imamo organizirano druženje u jutarnjim satima  od 9 do 12 sati  da nisu sami kod kuće. Imamo razne aktivnosti za njih što ih  zanima.

Kako govorimo o osobama srednje i treće životne dobi koji su teško pokretni moramo ih dovesti i vratiti kući.
Za korisnike poludnevnog boravka osiguravamo dva topla obroka za ostale članove čaj, sok ili kavu,ponekad prema potrebi dodamo nešto hrane.

Radi gore navedenog da bi nekako dočekali odluke odgovornih prisiljeni smo se obratiti na ovakav način.
Pokušati prikupiti nešto sredstava osigurati hranu i plaću jednom jedinom radniku, jer se svi drugi poslovi odrađuju volonterski. Kuharica radi na ugovor o povremenom i privremenom poslu 40 sati mjesečno ostalo su volonterski  radovi, osoba s invaliditetom.

Nažalost udruge odrađuju poslove  socijalne skrbi ali moramo se sami snalaziti da bi to održali.

Molimo vas da nam pomognete u koliko možete. Nadajmo se boljim vremenima”, stoji u pismu Društva distrofičara cerebralne i dječje paralize, ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko neretvanske županije, kojeg potpisuje predsjednica, Antonija Roszahegy Nikolić prof.def, piše morski.hr.
26. travanj 2024 15:18