StoryEditorOCM
DubrovnikEKOLOŠKA KATASTROFA|

DRŽAVNI INSPEKTORAT: “Dižemo optužni prijedlog protiv odgovornih za ispuštanje lož ulja u Dubrovniku!”

Piše DV/Morski.hr
8. travnja 2021. - 12:07

Katastrofalni nemar zbog kojeg je gotovo 8 tona lož ulja iscurilo ispred dubrovačkog hotela Excelsior, od čega je dobar dio završio u moru, izazvao je pravu ekološku katastrofu u Dubrovniku. Na naš upit, oglasio se i Državnom inspektorat. Podnijet će optužni prijedlog protiv odgovornih, za što su predviđene novčane kazne do 300 tisuća kuna -  donosi Morski.hr.

Podsjetimo, iz Jadranskih luksuznih hotela priopćenjem su se očitovali o incidentu koji se dogodio u subotu 27. ožujka, kada je u kotlovnici Hotela Excelsior došlo do curenja lož ulja na plažu ispred hotela. Tvrde da je curenje prouzrokovano ljudskom pogreškom, a detaljnim pregledom utvrđeno je da u tanku nedostaje 7 732 litre lož ulja, te da ne mogu s potpunom sigurnošću još uvijek potvrditi koliko je od toga isteklo u more.

Državnom inspektoratu smo uputili pitanja: koji će postupak biti pokrenut protiv zagađivača, hoće li i protiv koga biti podnijete kaznene prijave, tko će izići na teren da procijeni štetu na podmorsku floru i faunu i kolike su propisane kazne za ovakav nemar i ekološku katastrofu?

Odgovor iz Državnog inspektorata donosimo u cijelosti:

– Odmah po onečišćenju mora lož uljem u Dubrovniku na lokaciji koju navodite, Županijska lučka uprava Dubrovnik je obavijestila ovlaštenu pravnu osobu za sanaciju onečišćenja.

Inspekcija zaštite okoliša i vodopravna inspekcija Državnog inspektorata su odmah po zaprimljenoj prijavi o onečišćenju, obavile inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti na lokaciji koju navodite.

Nadzorom je utvrđeno da je u kotlovnici pravnog subjekta prilikom pretakanja lož ulja iz velikog spremnika goriva u dnevni tank, zbog propusta u manipulaciji došlo do izlijevanja lož ulja iz dnevnog tanka na betonirani dio plaže na južnoj strani pravnog subjekta i u more. Odmah je prekinuto daljnje pretakanje goriva, te postupljeno u skladu sa Operativnim planom pravnih osoba, koje djelatnost obavljaju korištenjem opasnih tvari te je proveden i postupak temeljem „Operativnog plana interventnih mjera u slučaju izvanrednog i iznenadnog onečišćenja voda“ putem ovlaštene pravne osobe koja obavlja sanaciju.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da su poduzete mjere od onečišćivača temeljem pozitivnih propisa, da se obavlja sanacija na moru, te da je izvršena sanacija, posipanje i sakupljanje apsorbensa na kopnu. Na lokaciji istjecanja lož ulja postavljene su zaštitne brane – zračna brana i upijajuće brane, upijajuće krpe. Onečišćenje na kopnu (betonirani dio plaže) je sanirano. Nadalje, zbog jakog nevremena more je velikim valovima prekrivalo i zapljuskivalo plato (betoniranu plažu) i stijene te je ispralo određenu količinu ulja koja je istekla i u škrape te je prouzročila novo onečišćenje mora. Kontrolnim inspekcijskim nadzorom vodopravne inspekcije i inspekcije zaštite okoliša utvrđeno je da se u moru i dalje nalazi upijajuća brana, cca dužine 15m (koja se svaki dan redovito mijenja), na kojoj su vidljivi tragovi lož ulja.

Pravna osoba ovlaštena za sanaciju onečišćenja je i nadalje na lokaciji kao i inspekcije Državnog inspektorata.

Vodopravna inspekcija će podnijeti optužni prijedlog protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi, prema prekršajnim odredbama Zakona o vodama („Narodne novine“, broj 66/19) zbog ispuštanja ili unošenja u vode opasnih i drugih onečišćujućih tvari u vode ili odlaganja istih na mjestima s kojih postoji mogućnost onečišćenja voda i vodnog okoliša, protivno članku 49. istog Zakona. Zakonom o vodama su predviđene novčane kazne u iznosu od 30.000,00 do 300.000,00 kn za odgovornu pravnu osobu, ukoliko se utvrdi da se ispuštaju ili unose u vode opasne i druge onečišćujuće tvari te ih odlaže na mjestima s kojih postoji mogućnost onečišćenja voda i vodnog okoliša protivno članku 49. Zakona o vodama („Narodne novine“, broj 66/19), stoji u odgovoru na naš upit iz Državnog inspektorata.

image
brod i brane spremni za onečišćenja, ilustracija
DnŽ

Dubrovačka županija 2019. godine dobila čak kilometar plutajućih brana za sanaciju onečišćenja!

Dodajmo ovome još nešto, Dubrovačka županija se krajem studenog 2019. godine pohvalila nabavkom čak kilometar dugih brana upravo za sprječavanje i sanaciju onečišćenja mora naftnim i uljnim derivatima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Vrijednost ove opreme bila je veća od milijun kuna, a u procesu zajedničke javne nabave sudjelovali su Dubrovačko-neretvanska županija, Općina Trpanj, Općina Orebić, ACI d.d., Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije, ŽLU Dubrovnik, ŽLU Korčula te Lučka uprava Dubrovnik.

Župan Nikola Dobroslavić tada je kazao da je napravljen novi iskorak u zaštiti od mogućih onečišćenja na moru.

– Nabavili smo kilometar plutajućih brani. One se mogu nadovezivati jedna na drugu i tako se može tretirati različit opseg onečišćenja. Objedinili smo sve potrebe županije, jedinica lokalne samouprave te županijskih lučnih kapetanija.

Gdje je sad ta silna oprema?

Podsjetimo, lučki kapetan Mate Kekez, voditelj Lučke kapetanije Dubrovnik, odbio je našim novinarima komentirati najnoviji uzrok zagađenja, ali je u kratkom telefonskom razgovoru tek kratko potvrdio da je naftna mrlja koja se pojavila u gradskoj luci prije 10 dana “već odavno sanirana”, te je dalje odbio razgovarati  i uputio nas da sve informacije zatražimo putem službenih kanala u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Pitali smo Državni inspektorat, a poslušat ćemo ga i za ovo…

19. travanj 2024 03:57