StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON TRI GODINE

Dubrovački konobari o kraju epidemije: Vladina odluka je samo formalnost, ljudi su odavno zaboravili virus! Brine nas inflacija i manjak radnika, a treba vratiti posao kao prije korone!

Piše Ahmet Kalajdžić
13. svibnja 2023. - 06:08

Pandemija COVID-a u Hrvatskoj trajala je punih 38 mjeseci, točnije od 11. ožujka 2020. do 11. svibnja ove godine, kad je Vlada Republike Hrvatske službeno proglasila kraj epidemije. Odluka o prestanku opasnosti od bolesti COVID-19 bolesti donesena je nakon što je WHO, odnosno Svjetska zdravstvena organizacija, početkom svibnja zaključila kako se bolest COVID-19 više ne smatra javnozdravstvenom opasnošću koja izaziva međunarodnu zabrinutost.

image
Ahmet Kalajdžić/

Bio je to povod da napravimo anketu među dubrovačkim ugostiteljima i doznamo kako oni gledaju na moguće posljedice ukidanja mjera za suzbijanje pandemije i što misle kako će se završetak pandemije odraziti na njihovo poslovanje tijekom turističke sezone koja samo što nije počela. Donekle očekivano, ugostitelji koje smo anketirali suglasni su s ocjenom minule pandemije i njihovi su odgovori vrlo slični:

image

Sreten Šutalo

Ahmet Kalajdžić

Sreten Šutalo: - Odluka naše Vlade neće se uopće odraziti na naše poslovanje jer su sugrađani na koronu već i zaboravili i odluka Vlade RH je samo formalnost. Jer, zapravo ima već par mjeseci da je ljudima sve gotovo i počeli su normalno živjeti. Pred nama je novi izazov kako preživjeti sezonu pred nama i vratiti stari posao, kako naći radnike... Bit će teško, ali se ipak nadamo najboljem.

image

Đenka Bronzić

Ahmet Kalajdžić

Đenka Bronzić: - Službeni kraj pandemije se neće na nas odraziti, nego će ostati ovako kako i jest. Osobno mislim da pandemije nije ni bilo, ali nama ugostiteljima neće biti dobro. Ono o čemu sad najozbiljnije razmišljamo je to kad će se završiti rat u Ukrajini te hoće li izbiti neka nova opasnost i kako će se ona odraziti na naše poslovanje. Najozbiljnije razmišljamo kako će se ekonomska kriza, inflacija i male plaće odraziti na ugostiteljstvo. Brine nas i to hoće li se nastaviti trend sve manjeg broja gostiju u restoranima.

image

Leonardo Katić

Ahmet Kalajdžić

Leonardo Katić: - Kad je počeo rat u Ukrajini već tad se zaboravilo na koronu! Već tad smo se zbog nove opasnosti ponašali kao da korone nije ni bilo. Zaboravilo se na obvezu cijepljenja, a od izbijanja rata svi su na to zaboravili. Rat se pokazao kao veći problem, a naš novi veliki i onaj pravi izazov kako poslovati u uvjetima inflacije.

19. travanj 2024 19:58