StoryEditorOCM
DubrovnikEPIDEMIJA GRIPE JOŠ TRAJE

EPIDEMIOLOZI ISTIČU Očekujemo skoru kulminaciju epidemije gripe na jugu Hrvatske!

Piše Ahmet Kalajdžić
17. veljače 2020. - 12:05
Zagreb, 061119. Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba Andrija Stampar. Gradjani se dolaze cijepiti protiv gripe. Na fotografiji: cijepljenje protiv gripe.CROPIX
Voditelj Službe za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko- neretvanske županije, epidemiolog dr Miljenko Ljubić ističe kako su do sada laboratorijski potvrđena 83 slučaja virusa gripe, od čega su 52 slučaja virusa "tipa A" i 31 slučaj virusa "tipa B":

- Službi za epidemiologiju se sve više prijavljuje novih slučajeva, a prošli tjedan je stigla čak 121 prijava novooboljelih od gripe. Do sada je ukupno oboljelo 230 pacijenata, a najviše je prijava pristiglo iz Dubrovnika, čak 150, što je 67 prijava više nego tjedan prije. Iz Metkovića je pristiglo 39 prijava (što je 17 više), iz Korčule 22 (16 više nego tjedan prije) te iz Ploča 19 (što je 13 više nego samo tjedan ranije). Možemo reći kako je epidemija gripe na području naše županije započela- kaže dr Ljubić i dodaje:

-Moguće da je upravo prošlog tjedna krenula prava epidemija gripe na krajnjem jugu Hrvatske jer smo prošlog tjedna zaprimili najviše prijava. Upozoravamo građane na nužni oprez kao i nužnost da se svojim liječnicima čim prije jave svi koji uoče simptome bolesti, a u slučaju komplikacija trebaju se svi svakako javiti svojim liječnicima obiteljske medicine. Očekujuemo skoru kulminaciju epidemije gripe na našem području. Podsjećam kako je lani zabilježeno ukupno 1634 slučaja oboljeljenja, a najviše oboljelih zabilježeno je u dobnoj skupini školske djece uzrasta osnovnih škola odnosno između 7 i 14 godina. Zanimkljivo je i to kako je ove godine najmanje oboljelih u najstarijoj dobnoj skupini pacijenata, među građanima starijim od 65 godina! To samo govori kako su se najstariji sugrađani najčešće cijepili, a dobvra vijest je i činjenica da ove godine nije bilo neželjenih posljedica smrti među pacijentima- dodaje na kraju poznati epidemiolog dr Miljenko Ljubić.

Nekako "u sjeni" koronavirusa, ove se godine razvija epidemija gripe. Podsjetimo kako je lani, ali i ove godine početkom pojave epidemije najviše prijavljenih oboljenja od gripe bilo među stanovništvom doline Neretve. No, ove godine prednjači Dubrovnik. Stručnjaci ističu kako je uvijek nezahvalno davati procjene o kretanju ovakvih bolesti, ali naglašavaju kako je javnost u dolini Neretve vjerojatno mnogo više senzibilizirana u odnosu na prošlu godinu, čemu je vjerojatno doprinjela i smrt dječaka dječaka u Metkoviću te su se građani više pazili i javljali liječniku čim bi uočili sumnjive simptome.
19. travanj 2024 14:53