StoryEditorOCM
DubrovnikPONOSNI SU U ČISTOĆI

Franković obišao postrojenje za obradu otpada: riječ je o pravom čudu inovacije s brojnim prednostima, nevjerojatno je što sve može

Piše Dv
15. prosinca 2021. - 18:11

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić, s predsjednikom i članom Uprave Čistoća Dubrovnik Markom Ivekovićem i Tomislavom Tabakom, obišli su danas postrojenje za obradu otpada koje se temelji na održivom gospodarenju otpadom.

Postrojenje za obradu otpada, koje je izumila tvrtka DOK-ING Energo specijalizirana za održivo gospodarenje otpada i proizvodnju obnovljive energije, zbrinjava mješani komunalni otpad, otpadni mulj ili plastiku na mjestu nastanka bez emisije stetnih stakleničkih plinova te istovremeno iz navedenog prozvodi čistu energiju. Konačni produkt dobiven putem ovog postrojenja za obradu otpada ovisno o potrebi korisnika može biti vodik, električna energija ili toplinska energija.

Prezentirani prototip može obraditi 25 tona otpada na dan, te se temeljem inovacija i novih tehnologija razvija poseban sustav kružnog gospodaratva koji osim što rješava jedno od gorućih problema, a to je otpad ima ekonomske, ekološke te energetske prednosti.

25. travanj 2024 19:33