StoryEditorOCM
DubrovnikSDP-ova gradska vijećnica anita bonačić obradović o Uvali Lapad

"Grad Dubrovnik polako postaje Grad prije i Grad poslije..."

Piše DV
8. prosinca 2023. - 12:30

SDP-ova gradska vijećnica Anita Bonačić Obradović reagirala je na situaciju s investitorom u uvali Lapad i plaži Sumratin. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Đir Uvalom Lapad danas i đir Uvalom Lapad 2016. godine ne mogu se usporediti. Građani Dubrovnika izgubili su veliki park s kestenima ispod Hotela Park, veliki park s klupama poviše sadašnjeg Sunset Beach-a, veliki odbojkaški teren za odbojku na pijesku, sve zelene površine te sve stabla na samom kupalištu Sumratin. Svi oni prostori gdje su se mnogi naši sugrađani, svih generacija, okupljali igrali na karata, igrali šaha i odmarali u hladu su nestali. A što smo dobili? Hrpu betona,nikad nedovršene prazne bazene, koje uglavnom služe kao mjesta za razmnožavanje komaraca, nekakav kavez s pijeskom i drvenu štalu na plaži.

Zapravo, dobili smo ono što smo htjeli, jer to je demokracija. Željeli smo nered u prostoru, to smo i dobili jer na kraju dana liježemo u krevet koji smo sami napravili.

Što možemo napraviti da se ovakav ekocid i devastacija prostora više nikad ne dogode?

Prvo, hitno treba vratiti Uvalu Lapad u stanje prije ove uzurpacije, obnoviti zelene površine, parkove, drveće, hlad, odbojkaški teren. Zatim se treba pobrinuti da svaki budući koncesionar javne površine bude obvezan očuvati društveno korisni sadržaj koji zatekne te naposljetku izlaskom na izbore pokazati što mislimo o ovome.

Koliko “rekonstrukcija” poput Hotela Sumratin i “uljepšavanja” poput ‘Sunset Beach-a’ ovaj grad može podnijeti prije nego što izgubi posljednji dio svog identiteta?" - zaključuje Bonačić Obradović. 

25. travanj 2024 22:13