StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO TO SMRDI U BOURBONU?

Građani prijavili ‘Oku‘ da im kuće mirišu kao javni zahodi, provjerili smo o čemu je riječ

Piše Kristina Filičić
23. travnja 2024. - 12:48

- Na nekoliko adresa u Ulici Josipa Bana Jelačića već dulje, a u zadnje vrijeme i nekoliko puta dnevno, stvara se kanalizacijski odušak. Sva voda nam se povuče iz zahoda, kade i sifona, što stvara užasno neugodan miris koji nam se širi po stanovima, a i stvara se veliki rizik da nam kroz zahod ili sifon uđe štakor u stan - primjedba je sugrađanina na interaktivnoj platformi ‘Dubrovačko oko‘ na kojoj građani ukazuju na različite komunalne probleme na dubrovačkom području.

- Konkretno, imam informacije od 5-6 susjeda na adresama od broja 20 do broja 30 da imaju isti problem, koji se javljao prije za lošeg vremena, uglavnom po noći a sad se to događa i više puta dnevno. Molimo nadležne za hitnim odgovorom i još hitnijim rješenjem jer uredno plaćamo komunalije svaki mjesec a kuće su nam počele mirisati kao javni zahodi!!! - poručio je Dubrovčanin.

image

Vicko Begović, član uprave Vodovoda Dubrovnik

Božo Radić/hanza Media/

Budući da problem neugodnog mirisa iz sifona nije neuobičajen pitali smo u dubrovačkom Vodovodu za pojašnjenje. Član Uprave Vicko Begović ističe kako se to obično događa zbog nepravilnosti interne instalacije objekta.

- Svaka instalacija odvodnje koja prolazi kroz kuću mora završiti s ventilacijskim oduškom na krovu. Ukoliko to objekt nema ili je loše izrađen, onda se zna preko sifona pojavljivati neugodan miris u objektu. Vodovod može poslati na teren djelatnika da vidi o čemu se radi i da savjetuje sugrađane, iako Vodovod nije zadužen za rješavanje toga – kaže Begović. Ukoliko zaprime prijavu o problemu, djelatnici Vodovoda će izaći na teren, vidjeti o čemu se radi i sugestijom pomoći na koji način ljudi to mogu riješiti.

image

Problemi s odvodnjom

Dubrovačko Oko/

- Kanalizacija teče gravitacijski prema nižim točkama, ali neugodni mirisi ili plinovi u instalacijama idu suprotnim smjerom, po principu dimnjaka nastoje izaći iz objekta na više točke. Ako su sifoni prazni i nisu dobro ugrađeni, može doći do pojave neugodnih mirisa – kaže inženjer strojarstva. Dodaje kako Vodovod trenutno ne izvodi radove na sustavu koji bi mogli rezultirati ovakvim problemima, a o povlačnju vode iz sifona kaže:

- Jednostavno s vremenom možda dođe do puknuća na sifonima ili lošijeg dihtanja. Pogotovo ako se radi o sanitarnim čvorovima koji se koriste sezonski, preko zimskog perioda nema nikoga, voda se u tim sifonima ispari i na tim mjestima izlaze neugodni mirisi.

03. svibanj 2024 21:34