StoryEditorOCM
DubrovnikIZMJENE U POVJERENSTVU

Gradska pročelnica pokrenula lavinu. Idemo u zabranu turističkog iznajmljivanja u stambenim zgradama. Evo koje su zgrade na piku

Piše S. R.
15. ožujka 2024. - 09:57

"Grad Dubrovnik u posljednjih šest i pol godina donio je brojne odluke i inicirao niz aktivnosti s ciljem dugoročnog održivog turizma čija centralna figura je stanovnik grada. Jedna od posljednjih inicijativa gradske uprave, usmjerena prema resornom Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske, je zahtjev za nužnom izmjenom Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu", priopćili u jutros iz Grada Dubrovnika i objavili kako je pročelnica Ivana Brnin imenovana u radnu skupinu izrade novog pravilnika.

image

Ivana Brnin

Grad Dubrovnik/

Postojeća pravila ne priječe registriranje stambenih prostora u višestambenim zgradama za kratkoročni najam, a u gradskoj upravi smatraju da se time narušava kvaliteta života zajednice i smanjuje mogućnost mladim ljudima dugoročni najam stanova. Nadalje, u priopćenju navode kako se kroz prodaju svih stanova na tržištu mladi stavljaju u nepovoljan položaj jer tako kapital pobjeđuje demografiju.

image

Apartmanizacija Dubrovnika

Tonči Plazibat/cropix/

Evo što predlažu:

"Prijedlog izmjena navedenog Pravilnika, koji će članica predstaviti kroz radnu skupinu, jest da se u članku 28. gore spomenutog pravilnika doda stavak 3. i 4. i 5. koji glase:

• Za stan u višestambenoj zgradi namijenjenoj stanovanju ne može se ishoditi rješenje o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu

• Višestambena zgrada iz stavka 3. ovog članka je zgrada namijenjena stanovanju, a sastoji se od najmanje četiri stana

• Odredbe stavka 3. ne odnose se na postojeće objekte iz članka 4. stavka 2. ovog Pravilnika".

Iz gradske uprave javno zahvaljuju ministrici turizma Nikolini Brnjac na pokretanju procedure i na imenovanju pročelnice Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivane Brnin u radnu skupinu.

image

Ivana Brnin

Grad Dubrovnik/

"Uvjereni smo kako ćemo kroz otvoreni dijalog postići izradu novog nacrta prijedloga Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Ono što je svakako iznimno važno napomenuti jest da se stečena prava svih dosadašnjih iznajmljivača ne mogu oduzeti, niti je to namjera ovog pravilnika. Novim pravilnikom regulirat će se buduće dodjeljivanje dozvola za iznajmljivanje i, sigurni smo, onemogućiti da višestambene zone postanu apartmanska naselja, a da mladi ljudi, korak po korak, napuste područja našeg grada. Danas je to već slučaj s naseljem Zlatni potok, dok sutra to može biti  neki drugi dio grada", stoji u priopćenju.

image

Dopis dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac

Screenshot/Screenshot
27. travanj 2024 08:53