StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO ĆETE STUDIRATI?

Konzervacija i restauracija najpopularniji je dubrovački studij. Donosimo rejtinge Sveučilišta Dubrovnik i sve što prilikom prijave na fakultet morate znati o oportunitetnom trošku

Piše Silvia Rudinović
26. svibnja 2022. - 07:29

Najpopularniji studij Sveučilišta u Dubrovniku među ovogodišnjim maturantima je Konzervacija i restauracija. Na ljestvici popularnosti prema omjeru upisne kvote i broja prvih izbora kandidata, ovaj studij Odjela za umjetnost i restauraciju nalazi se na 254. mjestu od ukupno 891 studijskog programa u Hrvatskoj. Sljedeći rangirani je stručni studij Sestrinstvo, na 307. mjestu.

- Brojevi prijava na pojedine studije preko platforme Postani student mijenjanju se iz dana u dana te se u kratkom vremenskom roku mogu dosta razlikovati što nije reprezentativan pokazatelj interesa za upis na određeni studij. Potpuni podaci bit će dostupni nakon utvrđivanja rang lista za upis koje će biti konačne 18. srpnja, o čemu ćemo potom izvijestiti javnost – odgovara Mislav Ćimić iz Ureda za odnose s javnostima Sveučilišta u Dubrovniku, upitan o trenutačnom broju prijava.

image

Restauracija Orlandova stupa

Grad Dubrovnik/Grad Dubrovnik

Kad već neće oni, podatke o trenutačnom stanju interesa za studijske programe Sveučilišta u Dubrovniku ustupila je Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Prema njihovim podacima, nakon Odjela za umjetnost i restauraciju te Sestrinstva, treći na ljestvici popularnosti prema prvom izboru u odnosu na upisnu kvotu je stručni studij Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, koji se našao na 363. mjestu. Prijavljena su 53 kandidata za program kojem je upisna kvota 24, a samo za 11-ero je to prvi izbor, podaci su Agencije.

Svega pet dubrovačkih studija se po svojoj atraktivnosti nalazi u prvoj polovici ove ljestvice. Uz spomenute, tu su još Brodostrojarstvo i Nautika na Pomorskom odjelu. Još deset studijskih programa našlo se u donjem dijelu liste. Najlošije su rangirani Poslovna ekonomija, smjer Turizam, te  izvanredni stručni studij Financijski menadžment.

Na prošlogodišnjim upisima, samo dva redovita studenta u ljetnom upisnom roku i još troje kandidata u jesenskom prijavila su se na Povijest Jadrana i Mediterana. S obzirom na tu malu brojku i procjenu kako troškovi vanjske suradnje od 150.000 kuna godišnje znatno premašuju prihode studija, kandidati su bili obaviješteni da se prva godina Povijesti neće izvoditi. Dobili su mogućnost bez polaganja razredbenog ispita upisati bilo koji drugi studij na Sveučilištu u Dubrovniku. Prema trenutačnim podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, 12 kandidata se dosad prijavilo za taj studij, samo jednom je to prvi izbor.

Oportunitetni trošak, što je to?!

Prijave studijskih programa za maturante i sve druge pristupnike počeli su još 1. veljače, a može se prijaviti najviše deset studijskih programa. Kandidati koji su izgubili pravo studiranja na određenom studijskom programu ne mogu se više nikad natjecati na rang listi za taj isti studijski program. U trenutku objave konačnih rang lista kandidati stječu pravo i obvezu upisa na studijski program na kojem se nalaze unutar upisne kvote. Kandidati su dužni odjaviti studijski program koji su prijavili, a na kojem ne namjeravaju studirati. Što ako to propuste učiniti? Kandidatima koji se ne upišu na studijski program na kojemu su ostvarili pravo upisa i dobili upisni broj mogu se naplatiti tzv. oportunitetni, a to mogu biti iznosi čak i oko devet tisuća kuna.

- Oportunitetni troškovi su dio Pravila o uvjetima, postupku prijave, provedbi ispita za upis i rangiranju kandidata na studijske programe te posebna uputa nije poslana visokim učilištima (članak 54.: Kandidatima koji se ne upišu na studijski program na kojemu su ostvarili pravo upisa i dobili upisni broj mogu se naplatiti oportunitetni troškovi nepopunjenoga upisnog mjesta, u iznosu ne manjem od jedne godišnje participacije studenta u troškovima studija, koje utvrđuju visoka učilišta.). Navedeni Sporazum o Pravilima Rektorski zbor je potpisao u lipnju 2012. godine.  AZVO nije nadležan za praćenje primjene članka 54. te nam nije poznato jesu li ga i koja visoka učilišta primjenjivala. Kako ne bi snosili oportunitetni trošak, kandidati trebaju odjaviti one studijske programe koje ne žele upisati – poručuju iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

image

.

Josko Ponos/Cropix

Sveučilište u Dubrovniku dosad nije naplaćivalo oportunitetne troškove nepopunjenog upisnog mjesta budući da Zakon o visokom obrazovanju propisuje da se takav trošak može, a ne mora naplaćivati. Kako kažu sa Sveučilišta, Senat dosad nije donio odluku o naplati. Idućeg tjedna, 31. svibnja počinje provedba ispita državne mature.

Inače, Sveučilište je na svojim stranicama objavilo 10 razloga zbog kojih valja studirati u Dubrovniku i svako zasebno objašnjavaju, a ovako su naslovljeni: 1. Dubrovnik – biser Jadrana, 2. Studiranje u Gradu – stil života, 3. Kreativni preddiplomski i diplomski sveučilišni i stručni studiji, 4. Najmoderniji studentski dom, 5. Najsuvremeniji uvjeti studiranja, 6. Međunarodna prepoznatljivost, 7. Otvorenost prema gospodarstvu, 8. Studenti u akciji, 9. Dubrovnik grad slobode i, 10. Ekološki osviješten grad. Pod stilom života se, među ostalim razlozima studiranja u Dubrovniku, navodi: „Jesi li gurman, ljubitelj umjetnosti, filma ili glazbe? Sve što poželiš – Dubrovnik će ti pružiti! Jer, on živi gotovo svih 365 dana u godini“.

image

.

Tonci Plazibat/Cropix

Gdje su dubrovački studiji na ljestvici popularnosti?

Agencija za znanosti i visoko obrazovanje ustupila je podatke o trenutačnom stanju interesa za pojedine studije. Na toj listi studijski programi rangirani su prema omjeru upisne kvote i broja prvih izbora kandidata, a ovako stoji Sveučilište u Dubrovniku:

254. Konzervacija - restauracija; smjerovi: Drvo, Papir, Tekstil, Metal, Keramika (Odjel za umjetnost i restauraciju)

307. Sestrinstvo (izvanredni, stručni, Odjel za stručne studije)

363. Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija (Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju)

373. Brodostrojarstvo (Pomorski odjel)

434. Nautika (Pomorski odjel)

453. Poslovna ekonomija; smjer: Marketing (Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju)

471. Mediji i kultura društva (Odjel za komunikologiju)

548. Primijenjeno/poslovno računarstvo (Odjel za elektrotehniku i računarstvo)

550. Poslovna ekonomija; smjer: IT Menadžment (Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju)

552. Pomorske tehnologije jahta i marina (Pomorski odjel)

612. Primijenjena ekologija mora (Odjel za primijenjenu ekologiju)

676. Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu (Odjel za elektrotehniku i računarstvo)

744. Povijest Jadrana i Mediterana (Odjel za humanističke znanosti Sveučilišta u Dubrovniku i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

786. Poslovna ekonomija; smjer: Turizam (Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju)

845. Financijski menadžment (izvanredni, stručni, Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju)

30. travanj 2024 15:01