StoryEditorOCM
DubrovnikOPET KASNE UPLATNICE|

‘KRIVAC‘ JE NOVI ZAKON O VATROGASTVU Prije će nam doći proljeće, nego računi za komunalnu naknadu

Piše Gabrijela Bijelić
27. veljače 2020. - 15:02
Dubrovčani obveznici plaćanja komunalne naknade još se dobro sjećaju višetjednog kašnjenja uplatnica zbog kojega su 2018. morali retroaktivno plaćati tri do četiri rate, a isti scenarij se ponavlja i ove godine. Sandučići su im opet prazni a takvi će, barem kad su komunalije posrijedi, i ostati sve do kraja ožujka kad se očekuje dolazak novih računa s pripadajućim rješenjima, potvrdili su nam iz Grada Dubrovnika.
- Zbog stupanja na snagu novog Zakona o vatrogastvu 1. siječnja 2020. godine, čijim odredbama više nije predviđena mogućnost jedinicama lokalne samouprave povećati komunalnu naknadu za financiranje vatrogastva, Grad Dubrovnik je obvezan svim obveznicima komunalne naknade i naknade za uređenje voda osim uplatnica poslati i nova rješenja za komunalnu naknadu, što zahtjeva više vremena za pripremu baze podataka i obrazaca Hrvatskoj pošti – naveli su iz gradske uprave i pojasnili angažman s HP-om:
- Tiskanje i slanje rješenja o komunalnoj naknadi i uplatnica odradit će Hrvatska pošta temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenog nakon provedenog postupka jednostavne nabave sukladno Pravilniku o jednostavnoj nabavi. Vrijednost sklopljenog ugovora za navedene usluge iznosi 57.206,25 kuna s PDV-om. Dostava će se provesti temeljem ugovora koji Grad Dubrovnik ima s Hrvatskom poštom, temeljem provedenog postupka javne nabave za poštanske usluge – izvijestili su pošiljatelji uplatnica za komunalnu naknadu koje su prije dvije godina i tehnološki unaprijeđene. U sklopu modernizacije cjelokupnog informatičkog sustava gradske uprave uveden je preklani i novi informatički sustav za obračun komunalna naknade i srodnih pristojbi. Istodobno je Grad Dubrovnik ažurirao zastarjele baze podataka obveznika komunalne naknade, te s OTP bankom dogovorio da se građanima za uplate na račun Grada Dubrovnika koje se odnose na komunalnu i vodnu naknadu, komunalni doprinos, najamnine stanova, porez na kuće za odmor, povrat učeničkih i studentskih kredita i novčane kazne za prometne prekršaje ne naplaćuje transakcijska naknada.
Iz Grada Dubrovnika kažu kako zakonske izmjene neće imati nikakvog utjecaja na financiranje vatrogastva od Grada Dubrovnika.
- Razlika sredstava nadoknadit će se iz drugih proračunskih izvora. U gradskom Proračunu za 2020. godinu za vatrogastvo osiguran sveukupni iznos od 25.039.000,00 kuna. Podsjećamo da je ova gradska uprava donijela novi kolektivni ugovor kojim su poboljšana materijalna prava vatrogasaca, a među brojnim investicijama u ovaj segment opremljenosti u žurne službe ističu se nabavka prvog vatrogasnog broda „Orlando“ i izgradnja Vatrogasnog doma na Osojniku, dok je za novi vatrogasni dom u Zatonu u postupku ishođenje građevinske dozvole - kažu iz gradske uprave.
26. travanj 2024 06:09