StoryEditorOCM
DubrovnikBURA ZBOG OTKAZA

Liječnica i sindikalna povjerenica dobila otkaz u dubrovačkoj bolnici, drugi sindikati i liječnička komora podržavaju ravnatelja

Piše Maja Rilović Koprivec
30. rujna 2020. - 13:01
Liječnica Dražana Martinović Mamić, zaposlenica dubrovačke Opće bolnice obratila se medijima priopćenjem u kojem ravnatelja dr. Marija Bekića optužuje za nezakonit i izvanredni otkaz, nazivajući taj postupak prema njoj kao sindikalnoj povjerenici kao ‘nezakonit i montiran’.
Ona je optužila ravnatelja Bekića da je s njom prekinuo radni odnos bez da je prethodno ‘tražio i dobio suglasnost od središnjice sindikata što je sukladno Zakonu o radu i propisima o zaštiti sindikalnog povjerenika poslodavac obavezan učiniti’, te da je zloupotrijebio položaj i ovlasti. Dr. Bekić koji najprije nije želio komentirati optužbe dr Martinović Mamić no za Dubrovačko vjesnik je potvrdio da je dobila otkaz, no kasnije je ispred Opće bolnice poslao priopćenje."Opća bolnica Dubrovnik jednom radniku dana 29. rujna 2020.godine izvanredno otkazala ugovor o radu zbog osobito teških povreda obveza iz radnog odnosa, zbog kojih uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka nastavak radnog odnosa nije moguć", naveo je Bekić.

Martinović Mamić u svom je pismu medijima navela kako ravnatelj Bekić prethodno od nje nije zatražio nikakvo očitovanje, niti ju upozorio na postojanje prijave i dostavio joj istu, a koju je navodno podnijela kćer pacijenta I. R. kojeg je dr. sc. Martinović Mamić zaprimila 23. kolovoza 2020. preko OHBP-a. Njega je, navodi, ‘liječila i nadzirala do osam sati 24. kolovoza kada je pacijent urednog stanja svijesti, orijentiranosti, disanja i vitalnih parametara zbog potrebe za hitnim pregledom ORL odveden na ORL polikliniku’.
– Taj pacijent kojeg sam liječila po svim pravilima struke je inače u dobrom zdravstvenom stanju napustio OB Dubrovnik te još jednom nakon toga bio hospitaliziran kod druge neurologinje. Tu drugu liječnicu, koja je pacijenta liječila prije dvije i pol godine zbog moždanog udara, nakon čega isti nikada više nije bio na neurološkoj kontroli u OB Dubrovnik, još jednog neurologa i Marija Bekića smatra odgovornom za nezakoniti izvanredni otkaz i manipuliranje netočnim informacijama, kao i sukob interesa budući su me sve troje lažno već u više navrata prijavljivali HLK, dizali tužbe, tj. Bekić u suradnji s njima tražio preko HLK da mi se oduzme licenca za rad trajno, a od sindikata suglasnost da mi se da otkaz. Kako istu nije dobio, onda se dosjetio da tuži HLS na sudu u Zagrebu kako bi sudskom odlukom nadomjestio nedavanje suglasnosti od strane sindikata. Kako je na sudu u Zagrebu valjda već jasno kako je riječ o organiziranom mobbingu nad sindikalnom povjerenicom, a koja je u međuvremenu postala sindikalnom povjerenicom i drugog sindikata sukladno zakonu, i čija središnjica je neovisna o politici i ne surađuje sa poslodavcima na štetu članova nego ih maksimalno štiti, Bekić i dosadašnji predsjednik Radničkog vijeća OB Dubrovnik požurili su formirati novo RV kako bi neutemeljeno ‘blagoslovili’ nezakoniti izvanredni otkaz dr. sc. Dražani Martinović Mamić – iznijela je među ostalimu svom priopćenju Martinović Mamić. Na njene navode svoje izjave medijima su osim Bekića kao ravnatelja Bolnice poslali i povjerenici Hrvatskog liječničkog saveza, Hrvatske udruge bolničkih liječnika i Hrvatske liječničke komore Dubrovačko-neretvanske županije:
dr. Davor Grilec, predsjednik Izvršnog odbora HLS Podružnica OB Dubrovnik napisao je kako je "podružnica Opće bolnice HRVATSKOG LIJEČNIČKOG SINDIKATA upravo je osnovana zbog višegodišnjeg destruktivnog sindikalnog djelovanja doktorice Dražane Martinović Mamić pa nemamo niti jedan razlog da se stavimo u njenu zaštitu od otkaza ugovora o radu u OB Dubrovnik – navodi dr. Davor Grilec, predsjednik Izvršnog odbora HLS Podružnica OB Dubrovnik.
– Prateći rad i djelovanje doktorice Dražane Martinović Mamić, a posebno od kada je postala sindikalna povjerenica, sada već minorne podružnice HLS-a, nedvojbeno smo spoznali da je najodgovornija za teško narušavanje međuljudskih odnosa na nekoliko odjela u našoj bolnici, a što se nažalost odražava na naš svakodnevni rad – rekao je dr. Dragutin Petković, naveo je povjerenik HUBOL-a u OB Dubrovnik.
– HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA, Povjerenstvo Županije dubrovačko-neretvanske jednoglasno podržava i pozdravlja odluku Uprave Opće bolnice Dubrovnik o otkazu ugovora o radu doktorice Dražane Martinović Mamić jer je to već i ranije zaslužila; kako neprofesionalnim odnosom prema bolesnicima i članovima njihovih obitelji tako i svojim nekorektnim odnosom prema kolegama u bolnici te svojim destruktivnim djelovanjem na sindikalnoj sceni i među liječničkim udrugama – izjavio je dr. Srećko Ljubičić, predsjednik Povjerenstva HLK DNŽ.
24. travanj 2024 12:10