StoryEditorOCM
DubrovnikLISTA FOKUSA I REPUBLIKE ZA X. IZBORNU JEDINICU

Mato Pavličević: ‘Država je naša majka, a majku ne smijemo krasti‘

Piše DV
7. travnja 2024. - 21:34

Koalicija stranaka Fokus i Republika predstavila je svoj izborni program i listu za X. izbornu jedinicu ispred Kneževog dvora u Dubrovniku.

Nositelj liste Mato Pavličević poručio je kako kampanju simbolično započinju upravo u Dubrovniku jer je taj grad povijesno jedan od uzora kako se upravlja državom. Naglasio je kako izbornu listu čine sjajni ljudi, dokazani pojedinci koji imaju iskustvo, znanje i volju da provedu sve što su naveliu zajedničkom programu te taj uspješni model mogu preslikati i na nacionalnu razinu. Na listi je dvoje članova predsjedništva stranke Republika, odvjetnica Maja Bosnić Tabain i direktor digitalne izvrsnosti Marijo Volarević.

- Ne nudimo obećanja, ni brda i doline, niti znoj krv i suze. Znamo kako pokrenuti ovu zemlju. Brzo, transparentno, efikasno i pošteno. Jer država, republika, je naša majka, a majku ne smijemo krasti. Isto tako majka, treba brinuti o svojoj djeci, svojim građanima, od najmlađih pa do najstarijih, kako bi svi imali život kakav zaslužuju i jednake mogućnosti školovanja, napredovanja i zapošljavanja - rekao je Pavličević.

Koalicija je posvećena preobrazbi ekonomije kroz smanjenje nepotrebne državne potrošnje i reinvestiranje ušteđenih sredstava u ključne sektore. Ovim pristupom planiraju osloboditi do pet milijardi eura za porezna rasterećenja, povećanje mirovina,  unapređenje zdravstvenog sustava, infrastrukturne projekte, i stimulaciju gospodarskog rasta.Poseban naglasak stavljen je na digitalizaciju javnih usluga, smanjenje administrativnih barijera za poduzetnike, te povećanje transparentnosti u borbi protiv korupcije koja je, kako kažu, kapilarno zahvatila tkivo naše države, republike. Kako na nacionalnoj tako i lokalnoj razini, Fokus i Republika zalažu se za izgradnju stanova za dugoročni najam, dok turizam koji ljeti guši gradove i mjesta, koja su inače zimi prazna, treba biti održiv i organiziran. Također, obnova naše već derutne ratne, kao i putničke flote, trebala bi se realizirati u domaćim škverovima, što će otvoriti put i boljem povezivanju udaljenijih jadranskih otoka.

Lokalno, koalicija planira vratiti u funkciju Spaladium Arenu, kvalitetno povezati Split sa zračnom lukom i Omišem, uvesti održivi način turizma, a u Dubrovniku konačno spojiti grad s autoputom i zračnom lukom. Posebno se podsjetilo kako će početkom svibnja biti točno15 godina od kako je Ivo Sanader otvorio gradilište za brzu cestu od Osojnika do Dola. Na otvorenju su bili isti oni koji i danas vode ovaj grad, županiju i državu. Do danas nije napravljen ni jedan metar te ceste - rekao je Mato Pavličević i istaknuo da Republika i Fokus mogu zajedno napraviti promjenu koja je Hrvatskoj potrebna, podići standard naših građana i maknuti Hrvatsku s dna svih europskih ljestvica.

30. travanj 2024 00:15