StoryEditorOCM
DubrovnikSURFAMO S WIFI4EU

Na dubrovačkom području sve više besplatnog interneta. Evo gdje možete ‘surfati‘ za nula kuna

Piše Maja Rilović Koprivec
21. siječnja 2022. - 21:36

Na Autobusnom kolodvoru Dubrovnik uspješno je testiran i implementiran moderan i brži sustav besplatnog pristupa širokopojasnom internetu, pohvalili su se iz Libertasa. Ovim ulaganjem Libertas svojim korisnicima omogućuje pristup internetu u krugu Autobusnog kolodvora. Nova usluga je potpuno besplatna.

Bilo je i vrijeme u 2022. godini kada je život bez pristupa internetu nemoguć, a putnici na autobusnom kolodvoru ne moraju se više spajati na petstotinjak wifi uređaja restorana, trgovina, apartmana koje na području Dubrovnika nude specijalizirane tražilice.

Grad Dubrovnik još pretprošle godine instalirao besplatni internet u povijesnoj gradskoj jezgri, na Pilama i u Lazaretima i to koristeći 15 tisuća eura bespovratnih EU sredstava u okviru inicijative,,WiFi4EU - promicanje internetske povezanosti u lokalnim zajednicama’’. Dubrovnik je bio jedan od sto gradova u Hrvatskoj koji je putem natječaja osigurao ovu potporu. Podsjetimo kako se kandidatura za ovaj projekt 2019. predavala sustavom najbržeg prsta, ukupan proračun u ovom pozivu iznosio je 51 milijun eura, a prijave su zaprimljene iz svih zemalja koje sudjeluju u programu, tj. iz država članica EU-a, Islanda i Norveške, a 3.400 općina dobilo je vaučere pojedinačne vrijednosti od 15 tisuća eura za troškove ugradnje.

image
Povijesna cjelina Dubrovnika
Zvonimir Barisin/Cropix

Vaučer WiFi4EU pokrio je troškove opreme i ugradnje pristupnih točaka za Wi-Fi mrežu. Dodijeljenim sufinanciranjem Grad Dubrovnik je izgradio ukupno deset pristupnih točaka za besplatnu bežičnu internet mrežu na javnim prostorima, a izabrane su lokacije gdje će građani i gosti imati najviše koristi – Pile, Lazareti, ulice Pred Dvorom i Stradun.

Pristup besplatnom internetu u povijesnoj jezgri je lani i proširen. Dubrovačka razvojna agencija DURA je lani postavila 9 novih pristupnih točaka za besplatan internet mrežu na javnim prostorima unutar Grada. Bežična mreža FREE Dubrovnik, proširena na i područje Jezuita, Ulice Svetog Dominika, od Luže do Trga oružja, u dijelu Ulice Branitelja Dubrovnika i dijelu Ulice od Puča, područje muzeja Rupe i područje Porporele. Mreža je na raspolaganju svima u povijesnoj jezgri. Oprema je sufinancirana iz projekta S.LI.DES. (Smart strategies for sustainable tourism in Lively cultural DEStinations), kojeg provodi DURA, a cilj je razviti pametni destinacijski ekosustav putem kojeg će se dinamički analizirati različiti aspekti kulturnih destinacija te pratiti obrasci kretanja posjetitelja.

Iz projekta WiFi4EU krajem prošle godine besplatne wifi zone instalirane su na području Općina Konavle i Župa dubrovačka. Od 01. prosinca 2021. godine omogućen javni besplatni bežični pristup internetu u Župi realiziran u sklopu projekta WIFI4EU, gdje je dio novca osigurala Općina iz vlastitih sredstava.

Za mjesta javnog besplatnog pristupa internetu, župska je općina odredila prostorije zgrade Općine i Dječjeg vrtića, javni prostor ispred zgrade Općine, dječji park pored zgrade Općine, šetnicu i komunalnu obalu Srebreno, dječji park na zapadnom dijelu Striježica te dječji park i plažu na istočnom dijelu Striježica.

Samo povezivanje na besplatni internet mreže WiFi4EU jednostavno je jer nije potrebna registracija ni unos podataka. Potrebno je samo pristupiti dostupnoj mreži WiFi4EU te kliknuti “prijava” na pozdravnoj stranici. Nakon toga moguće je koristiti besplatni internet.

image
Konaovski besplatni wi-fi
Mladen

I općina Konavle instalirala je opremu za besplatan Internet krajem prošle godine iz iste WiFi4Eu inicijative i to su središtu Čilipa. Postavljeno je ukupno 11 pristupnih točaka, od toga dvije unutrašnje u prostoru KUD-a Čilipi te vanjske u potezu od prostora KUD-a do Doma kulture, izdvojeno uključujući i igralište pored područne škole te igralište s umjetnom travom.

Uređaji će prepoznati prilikom potrage za mrežom – “WiFI4EU” te “Konavle_FREE”, za uređaje sa strožim sigurnosnim postavkama, kao manje zahtjevan pristup.

Podsjetimo kako su još ranije, 2018. godine iz ove europske inicijative besplatne WiFi pristupne točke postavljene u tri grada i pet općina Dubrovačko neretvanske županije. Gradovi Opuzen, Ploče i Korčula, te općine Ston, Janjina, Trpanj, Mljet i Smokvica osvojili su vrijednosne kupone koje dodjeljuje Europska komisija na ranijem pozivu kada se dijelilo 2800 vaučera ukupne vrijednosti 42 milijuna eura.

27. travanj 2024 09:08