StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Na Lapadskoj obali se priprema obalni zid, Nuncijati uskoro novi pješački prijelaz, obnovljen je barokni portal Glavne straže

Piše Grad Dubrovnik
1. srpnja 2022. - 10:31

ZAVRŠENO POBIJANJE PILOTA NA LAPADSKOJ OBALI

Kreće proizvodnja elemenata obalnog zida

Na gradilištu Lapadske obale u petak, 24. lipnja u cijelosti je završen posao pobijana pilota i to betoniranjem posljednjeg, 131. pilota. Uz izgradnju i postavljanje obalnog zida, upravo je pobijanje pilota od betona i armaturnog čelika najzahtjevniji dio investicije u cijelosti financirane europskim i nacionalnim sredstvima.

image

Lapadska obala

Početkom tjedna započela je i nova faza radova – proizvodnja segmenata obalnog zida na privremenom gradilišnog pogonu ispred Kazbeka. U međuvremenu, uvažavajući kretanja na tržištu čelika, očekuje se isporuka armature potrebne za proizvodnju navedenih elemenata obalnog zida. Početak ugradnje tako proizvedenih armirnobetonskih segmenata zida, ukoliko ne bude nepredviđenih zastoja u isporuci materijala, planiran je u drugoj polovici srpnja.

Unatoč manjim zastojima uzrokovanih nepredvidljivim kretanjima na tržištima materijala dinamika izvođenja radova na projektu Lapadske obale nije ugrožena i projekt napreduje sukladno planovima investitora i izvođača radova.

Kapitalna investicija

Kapitalna investicija rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale najveći je cestovni infrastrukturni projekt u užem centru grada. Vrijedna je 70 milijuna kuna.

 

TRAJU RADOVI NA NOVOM PJEŠAČKOM PRIJELAZU NA NUNCIJATI

Završeni radovi na uređenju nogostupa uz budući semaforizirani pješački prijelaz

Grad Dubrovnik proveo je radove na izgradnji i uređenju nogostupa za potrebe novog pješačkog prijelaza sa semaforima na državnoj cesti na Nuncijati. Naime, novi pješački prijelaz smjestit će se istočno od postojećeg ulaza u naselje Nuncijata kod spoja državne ceste D8 i Ulice Đura Basaričeka. Grad Dubrovnik izgradio je nogostup, potporni zid i izveo prilagodbu skalina s južne strane državne ceste D8 te izgradio nogostup na sjevernoj strani ceste - od budućeg semaforiziranog pješačkog prijelaza do postojećeg autobusnog stajališta.

image

Uskoro zebra na Nuncijati

Ukupno je izvedeno oko 50 metara nogostupa, a vrijednost izvedenih radova iznosi 130 tisuća kuna s PDV-om. Podsjetimo, na inicijativu Grada i u dogovoru s Hrvatskim cestama, Grad Dubrovnik financirao je prometni elaborat koji je izradio Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te je ishodio sve potrebne suglasnosti. Označavanje pješačkog prijelaza i ugradnju semafora te druge odgovarajuće opreme izvest će Hrvatske ceste.

Potpora Nuncijati

 

Navedenom investicijom riješit će dugogodišnji problem stanovnika Nuncijate koji nisu imali adekvatno označen prijelaz preko ceste.

 

RADOVI U POVIJESNOJ JEZGRI

Obnovljen barokni portal Glavne straže

Zavod za obnovu Dubrovnika proveo je radove na obnovi baroknog portala Glavne straže na trgu Luža. Konzervatorsko-restauratorske radove vrijedne 172.675,00 kuna provela je tvrtka Kvinar iz Podstrane, a temeljem projekta konzervatora-restauratora Điva Dražića i uz prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

image

Glavna straža

Financijska sredstva za projekt Zavod je osigurao iz povrata uloženih sredstava u obnovu. Restauratorski radovi na objektu smještenom između gradskog zvonika i Male Onofrijeve fontane trajali su od 2. svibnja do 15. lipnja, a obuhvaćali su tretman svih površina portala biološkom patinom, repozicioniranje kvadratnog kapitela sjevernog stupa, uklanjanje slabostojećih fuga i svih zaostalih metalnih elemenata, injektiranje pukotina, sljepljivanje odlomljenih dijelova razloženih elemenata, tašeliranje većih nedostataka kamenom, čišćenje površina prekrivenih crnom korom, ispiranje svih površina kamenih elemenata, rekonstrukciju manjih nedostataka, završno fugiranje i čišćenje od korozije. Osim radova na zidu, izvršeni su radovi izmjene oštećenih ploča popločenja.

Petogodišnji projekt

Zavod za obnovu Dubrovnika projekt obnove portala Glavne straže započeo je 2017. godine izradom dokumentacije i izvođenjem radova 1. faze – hitne konstrukcijske sanacije.

18. travanj 2024 20:17