StoryEditorOCM
Dubrovnikvozači, obratite pažnju!

Nakon bliskog susreta veprova i automobila u Orašcu: kako postupiti nakon sudara s divljim prascem na cesti, možete li se nadati odšteti ako vam razbije auto

Piše Gabrijela Bijelić
7. ožujka 2022. - 18:59

Čak dvaput u istom danu i u uskom radijusu oko Orašca dogodili su se 'bliski susreti' veprova s osobnim vozilima, prvi prije Croduxove srpke iz smjera Grada, a potom i na izlazu iz naselja, javili su putem Facebook grupe Radarska kontrola Dubrovnik i okolica.

Kakva je procedura nakon sudara divlje životinje s automobilom i kako se regulira eventualno nastala šteta, pitali smo tajnika Lovačkog saveza Dubrovačko-neretvanske županije Mata Špilja:

image
Divlje svinje s mladuncima najčešće šetaju noću
Goran Sebelic/Cropix

- U takvim slučajevima policija prema propisima poziva predstavnika nadležne lovačke udruge, ovdje bi to bila Dubrava iz Rožata, koji treba biti prisutan kod sastavljanja zapisnika i potpisati ga, a strvinu životinje treba ukloniti s mjesta događaja. Oštećenik potom može potraživati odštetu ili preko lovačkog društva ili direktno putem Euroherca kao ovlaštenog osiguravatelja – objašnjava Špilj i otkriva kako je od 1. travnja 2018. na snazi odredba prema kojoj sve štete na vozilu pokriva osiguravajuće društvo s kojim to dogovori Ministarstvo poljoprivrede, a trenutačno je to Euroherc.

Špiljeva matična Lovačka udruga Primorje lani je za dvije nezgode s veprovima koje su se dogodile na Jadranskoj magistrali prije spomenutog datuma morala 'izbursati' ukupno 80 tisuća kuna na ime odštete. Jedna se odigrala 2014., a druga 2016. , svaka pojedinačne vrijednosti oko 40 tisuća kuna.

Za naknadu štete u trećoj nesreći iz siječnja 2018. još se vodi, no i tu bi šteta mogla dosegnuti 40 tisuća.

Špilj kaže da na ovom polju ima dosta preklapanja zakona pa udruga, primjerice, snosi odgovornost ako je životinja na cestu dospjela tijekom lova. Kod određivanja odštete važno je i na kojoj se udaljenosti od grada dogodio nalet, je li vozač prilikom nezgode imao višak promila, postoje li uz državnu cestu znakovi upozorenja na rizik od iskakanja divljači na kolnik itd. Za vozače je sreća da je divlja svinja jedina visoka divljač na jugu, a uz nju se na meti ponekad nađe lisica kao nedavno kod HOtela Adria, ili jazavac nastradao u Novoj Mokošici.

image
Lisice su rjeđe u domašaju automobila
Cropix

U zakonu stoji kako divlja svinja (divljač) svojim kretanjem i izlaskom iz lovišta na prometnicu predstavlja opasnu stvar pa je Lovačka udruga kao ovlaštenik lovišta iz kojega potječe divljač odgovorna za nastalu štetu. Ta odgovornost je objektivna, što znači da se odgovara po kriteriju uzročnosti.

Bilo kako bilo, za zbrinjavanje lešine koja zaostane nakon sudara vozila i životinje nadležna je Veterinarska ambulanta Gruda, kaže nam tamošnji veterinar Branko Širok:

- Po dojavi građana o pronalasku uginule životinje, izlazimo na teren sukladno rješenju o zbrinjavanju otpada životinjskog podrijetla. Koliko mi je poznato, Ministarstvo poljoprivrede je lani doznačilo Hrvatskom lovačkom savezu 50 milijuna kuna za pokriće troškova kod naleta divljači na vozila, što ide kroz osiguranja – zaključio je Širok.

23. travanj 2024 17:42