StoryEditorOCM
DubrovnikPONOVNO RADE U SOLINSKOJ

Nakon uzbune doznali smo: Radnici postavljaju ogradu oko neugledne građevinske jame, a nakon toga, napuštaju investitora i gradilište!

Piše Ahmet Kalajdžić
18. siječnja 2022. - 18:19

Nakon pauze duge više od godinu i pol dana, na sporno gradilište u Solinskoj ulici ponovno su stigli radnici, što je bilo dovoljno za novu uzbunu stanara svih gradilištu susjednih zgrada i obiteljskih kuća. Jer, gradilište djeluje napušteno i s te su lokacije izvođači odavno povukli teške građevinske strojeve, a u obliku u kojem se sad gradilište nalazi predstavlja stalnu i veliku opasnost za sve sugrađane nedaleko dječjeg vrtića Ciciban i benzinske pumpe Ina. Jer, već odavno nema mira u slikovitom kvartu punom zelenila u samom središtu grada, koji je do početka spomenutih građevinskih radova na iskopu temelja bio jedan od najmirnijih i za mnoge najpoželjnijih dijelova grada za stanovanje.

image
Bageri i pikaneri potkopali su temelje dijela obližnjih kuća
Ahmet Kalajdžić

Privatni investitor iz Njemačke je malo učinio kako bi se radovi odvijali prema važećim uzusima zaštite građevinske jame. Pikaneri i bageri su uveliko potkopali temelje nekoliko kuća, ali i pristupni nogostup za vrtić te prilaz za jednu od obiteljskih kuća. Upravo u prizemlju te kuće kao vlasnik stanuje bivši poznati gospodarstvenik Slobodan Novak koji nam o aktualnom stanju na gradilištu priča:

image
Slobodan Novak se žali na buku i nered na gradilištu
Ahmet Kalajdžić

- Ova je kuća na gredama i kad god su kiše, osobito kad duže padaju, građevinska rupa se napuni vodom za koju ne znamo kako i kuda otječe. Ali, nema dvojbi da prijeti temeljima ove kuće koja je izgrađena još 1906. godine te voda koja je podlokava narušava stabilnost kuće. Stvara se blatnjavi bazen, a ovo što rade predstavlja sramotu i za obični prolazak a kamo li za svakodnevicu i život na ovoj lokaciji. Nosači koji drže loše pričvršćenu ogradu oko gradilišta tako su je loše držali da je s uhanjem najslabijeg vjetra lupala. Uz malo jači vjetar buka je bila tako glasna da noću nikako mogli spavati. Osobno sam bio prisiljen u uši staviti "bumbak" kako bih mogao zaspati! Ne znam, ali mislim da je to netko od sugrađana iz susjedstva tu ogradu uklonio, što potpuno razumijem jer, to je klepetalo tako bučno da se nije moglo normalno razmišljati! Užas i neshvatljivo da se ovo događa u središtu našeg grada- ljutito ističe Novak i kao da rezimira, dodaje:

-Vidim kako radnici sad postavljaju stupove i betonski ih ojačavaju. Građevinskih strojeva već godinu i pol dana nema, ali je ostalo sve razrovano! Svima nam je uništena kvaliteta stanovanja, vrijednost nekretnina sad je osjetno manja, a pogledajte i sami se uvjerite kako su silne kiše potkopale i nogostup tako da prijeti opasnost urušavanja betonske staze kojom svakog dana stotine mališana s roditeljima odlazi u obližnji vrtić ili se iz vrtića vraćaju kući.

image
Nakon postavljanja držača, na njih će se zavariti čelična ograda
Ahmet Kalajdžić

Doista, roditelji s mališanima prolaze čvrsto ih držeći za ruke. Na licima nekih od njih može se "pročitati" grč i strah da se betonaski nogostup ne uruši. Međutim, valja reći kako su radnici na gradilištu samo zbog postavljanja čvrstih držača ograde. Ipak, njihov je dolazak i zbog navedebnog razloga rezultirao pozivom policiji čiji dolazak na gradilište, srećom, ovaj put nije bio uvjetovan udarom kamiona o obiteljsku kuću. Policija je načinila zapisnik i kako nam je rekla jedna od susjeda, zbog ometanja sigurnog prolaza kaznila sve vlasnike parkiranih automobila. Međutim, pravorijek nadležnih još nije donesen, a poluglasno se "šuška" kako je vlasnik ovo gradilište dao "na bubanj", tako da je moguće kako će daljnju gradnju nastaviti novi investitor. Uspjeli smo dobiti i odgovornu osobu iz tvrtke Trivac d.o.o. iz Solina koja je glavni izvođač radova te doznali:

image
Radnici postavljaju držače čelične ograde
Ahmet Kalajdžić

-Radimo intenzivno na tome da se kvalitetno ogradi postojeće gradilište koje već dugo stoji ovakvo kakvo jest te smo investitoru podnijeli zahtjev za raskid ugovora. Trebat će nam još par dana da se kvalitetno postave nosači ograde na koju ćemo zavariti čelične armaturne mreže i tako preventivno spriječimo nezgode, nakon čega se povlačimo- rekao nam je inž Branimir Radoš iz spomenute solinske tvrtke.

Na kraju, recimo i to kako su nam u pauzi radova, radnici tvrtke izvođača rekli kako sumnjaju da će se "na način kako se radi gradnja uopće završiti".

image
Radnici postavljaju držače čelične ograde
Ahmet Kalajdžić
24. travanj 2024 06:06