StoryEditorOCM
DubrovnikLIMUNI NA MLJETU

Neće više biti samo za lokalne i znalce, za plažu na kojoj se snimao hrvatski Survivor uskoro dolaze promjene

Piše Maja Rilović Koprivec
16. travnja 2024. - 20:53

Uvala Blace na Mljetu, lokalno poznatija kao Limuni, skrovita pješčana laguna neće više biti izolirana vala u koju se dolazi ili malom barkom ili makadamskim putićem. Mljetski Limuni dobit će uređenu cestu s klupama na vidikovcima i ekološkom javnom rasvjetom. Za čarobno lijepe Limune ispred kojih se redovito sidre najluksuznije svjetske jahte mnogi su prvi puta čuli kada je tamo prije petnaestak godina snimala hrvatska verzija televizijskog reality showa “Survivor”. Do plaže je tek prije nešto više od  desetak godina probijena makadamska cesta. Prekrasna pješčana plaža, gotovo zatvorenog prolaza ka otvorenom moru do tada je bila poznata  samo domaćim ljudima.   

Za ovaj projekt službeno nazvan projekt uređenja nerazvrstane ceste NC-14 NC12 Uvala Blace na Mljetu, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova kroz program razvoja otoka na području Dubrovačko-neretvanske županije dalo je  tridesetak tisuća eura vrijedan ugovor o sufinanciranju. Ministarstvo je za projekte razvoja otoka Dubrovačko neretvanske županije nedavno uručilo 14 ugovora ukupne vrijednosti 850 tisuće eura.

- Radi se oko kilometar makadama  i nadamo se u iduće dvije godine taj put asfaltirati i urediti klupama, primjerenom javom rasvjetom, ekološkom i solarnom. Sve to planiramo financirati sredstvima Ministarstva i Općine Mljet. Država nam je dala 30.000 eura a mi ćemo utrošiti još toliko i odradit ćemo time blizu pola te dionice od  Saplunare do kraja, do Limuna.  Hvala Bogu da možemo investirati i u taj dio otoka, onoliko  koliko smijemo u skladu sa zaštitom prirode je su sve to zaštićena područja iznimnih prirodnih vrijednosti. Planova imamo još puno pa ćemo vidjeti kako ih ostvariti i iz drugih izvora - govori načelnik Općine Mljet Đivo Market.

 

A što se tiče Limuna, uvale na koju su Mljećani iznimno je ponosni i zaštićene kategorijom značajnog krajobraza, zaslužuje da bude na svim promotivnim materijalima koji predstavljaju naš najzeleniji otok i Hrvatsku, da ova čarobna plaža postane dostupnija, ali ostane netaknute ljepote.

 

18. travanj 2024 20:54