StoryEditorOCM
DubrovnikODRŽAN 6.AERONAUT

Ni COVID ih nije zaustavio: mališani učili praviti avione od papira i natjecali se čiji će dalje odletjeti

Piše Ahmet KALAJDŽIĆ
Foto: Božo Radić/CROPIX
21. studenog 2021. - 17:23

S radionicom izrade papirnatih aviona danas je u organizaciji aerokluba "Nimbus" okončano ovogodišnje, šesto izdanje manifestacije "Aeronaut". Tako je, nakon izložbe radova maketarske sekcije i radionica upravljanja dronovima te raketarske radionice, održan i pokazni let zmajara i parajedriličara, nakon čega su zainteresirana djeca odslušala i predavanje o zmajarstvu.

image
Mališpani su se u Centru za mlade okušali u izradi papirnatih aviona
Božo Radić/cropix

Danas su dubrovački mališani u prostoru Centra za mlade pokazali i umijeće u izradi papirnatih aviona, o čemu nam je predsjednik aerokluba "Nimbus" Toni Pralas rekao:

-Naradionici izrade papirnatigh aviona okupilo se 12 mališana s područja od Mokošice do Župe dubrovačke. Inače, tijekom tri održane radionice okupilo se višpe od više od 40 djece: na izložbi radova maketa aviona 16, koliko ih je bilo i na radionici upravljanja dronovima, dok je u radu radionice raketarskog modelarstva nazočilo 20 mališana. Radionicu i ove godine vode članovi aerokluba "Nimbius" koji je i organizator već jubilarne manifestacije. Nažalost, pandemija COVID-a je učinila svoje, počev od činjenice da smo se susreli s teškoćom pronalaska prostfora za veće okupljanje, pa do dolaska djece klao sudionika. Inače, prije pandemije, primjerice 2019. godine je na "zmajadama" bilo i više od stotinu djece te se u izradi papirnatih aviona podučavalo i natjecalo više od 30 mališana, a upravljanje dronovima vježbalo je i više od 40 djece- rekao je Pralas.

image
Mališpani su se u Centru za mlade okušali u izradi papirnatih aviona
Božo Radić/cropix

Unatoč svemu, tradicija je nastavljena, a djeca su se uz igru i nesputano druženje naučila nekim vrijednim vještinama. Tko zna, možda kad porastu netko od njih postane i pilot? Neki će se možda baviti i zmajarstvom, neki parajedriličarstvom a neki izradom maketa aviona ili raketa. Kako god, družit će se i vjeriojatno cijeli život sjećati razdoblja pandemije kad su se, unatoč teškoćama, ipak našli na okupu i kad im je bilo lijepo uz njihove vršnjake i predavače.

image
Mališpani su se u Centru za mlade okušali u izradi papirnatih aviona
Božo Radić/cropix
24. travanj 2024 10:51