StoryEditorOCM
Dubrovnik72 SATA BEZ KOMPROMISA |

OD SOCIJALNIH DO EKOLOŠKIH AKCIJA Čak 250 dubrovačkih volontera piturava i uređuje životne prostore potrebitima, čisti okoliš oko vrtića...

Piše dv
17. listopada 2020. - 11:36
U Dubrovniku se šestu godinu ostvaruje međunarodni volonterski projekt '72 sata bez kompromisa' koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Moto ovogodišnje akcije je 'Budi promjena', a njime se želi osvijestiti kako mladi mogu donositi promjene u svoje lokalne zajednice i biti u teškim vremenima oni koji će mijenjati na dobro.

Nositelji programa u Dubrovačkoj biskupiji su Vijeće za mlade i Caritas Dubrovačke biskupije u suradnji sa Studentskim katoličkim centrom Dubrovnik (SKAC_DU).

image
Volonterski projekt "72 sata bez kompromisa"


- U Hrvatskoj u ovoj akciji sudjeluje oko tri tisuće volontera koji volontiraju na 350 volonterskih akcija, a u nas u Dubrovniku je oko 250 volontera. Očekivali smo manji broj so obzirom na cijelu stuaciju ali skoro je volontera kao i prošlih godina. Uz ekološke tu su radne i socijalne akcije sve uz pridržavanje epidemioloških mjera. Primjerice, čistimo okoliš dječjih vrtića Ciciban i Izviđač pa čišćenje dvorišta u Caritasu. Dosta je akcija u Župi dubrovačkoj, poput čišćenja kuća ljudima slabije imovinskog stanja – nabraja voditelj projekta Ivo Roko neke od akcija u kojima sudjeluju dubrovački volonteri. Također, danas su mlade snage uredile prostorije Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije – od pituravanja zidova, vrata do uređenja prostora.

image
Volonterski projekt "72 sata bez kompromisa"


Ovaj međunarodni volonterski projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj 2015. godine među nekoliko kreativnih mladih koji su htjeli smisliti učinkoviti način na koji bi potaknuli svoje vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, posebno onima na marginama društva, diskriminiranima, siromašnima, potrebitima.

Iz godine u godinu projekt se širi i u njega se uključuje sve više mjesta u Hrvatskoj. Ove godine održat će se u 14 hrvatskih gradova: Osijek, Slavonski Brod, Križevci, Sisak, Zagreb, Karlovac, Rijeka, Krk, Zadar, Šibenik, Split, Sinj, Metković, Dubrovnik i općini Suhopolje. Cilj projekta je promovirati volontiranje među srednjoškolcima, studentima i radničkoj mladeži, te kroz konkretna djela pružiti ruku onima potrebitima.
20. travanj 2024 06:49