StoryEditorOCM
DubrovnikRasprava o rebalansu proračuna

Petra Marčinko: "Smanjili ste sredstva za Plan upravljanja, a to nije samo gomilanje komunalnih projekata, nego i briga za stanovnike. Stavimo stvari u pravi kontekst..."

Piše DV
14. prosinca 2023. - 12:38

Srđev Đuro Capor najavio je kako neće podržati četvrti po redu Rebalans proračuna Grada Dubrovnika, zbog nekoliko stavki koje bujaju unutar ureda za poslove gradonačelnika, a ne bi trebale, te smanjenja sredstava za Plan upravljanja povijesnom jezgrom. Franković je odgovorio dugom listom.

-Neizglasavanjem proračuna rekli ste ne kupnji stanova za mlade obitelji, prometnim rješenjima, kupnji zemljišta u Trstenome koji će riješiti 30 godišnje pitanje prometa u mirovanju, a vi se zalažete za zeleno, volite nas usporediti sa Zagrebom, drago mi je. Vrlo skoro imat ću sastanak s čelnicima grada Zagreba da im pokažem kako se čiste ulice, održava javna infrastruktura, kako funkcionira javni gradski prijevoz. Mi u gradu imamo jedan od najmlađih gradskih prijevoza u državi, šest godina star vozni park u prosjeku, a u Zagrebu su kupili tramvaje 27 godina stare. Mi nismo povećali porezno opterećenje, oni jesu. Oni odvoz smeća plaćaju skuplje, a ne odvoze ga. Pada kiša već otkad, građani 365 dana u godini piju čistu pitku vodu. Ponosnan sam što smo prvi u RH usvojili Plan upravljanja, završili Konzervatorsku podlogu, primijenili Plan, ograničenje buke implementirali. Preuzeli opskrbnu zonu, uveli eletričlne kariće, paketomat, zabranili paletare da ne uništavaju pločnike, dio ispred sv Vlaha popločali, dio Gundulićeve,... "

-Napomenuo bih da ste gradonačelnik Dubrovnika ne Zagreba, i kad vam se postave pitanja o proračunskim stavkama odgovorite. Moje pitanje je bilo kako će se u ova dva tjedna potrošiti 400 tisuća eura na gradonačelnikove oglase. Najavili ste natječaj, ja to u proračunu ne vidim, već tri proračuna tražimo, protokol i informiranje su u istoj stavci, a ta stavka buja. Stavka mediji i protokol na Gradskom vijeću su razdvojeni, nema nejasnoća, a u uredu za poslove gradonačelnika to nije jasno. Pitali ste što bi bio uspjeh ove gradske uprave. Prije godinu dana napravljen je popis stanovnika, a sredstva za Plan upravljanja su smanjena. Umjesto ovog monologa, mogli ste bar to napraviti..." - odgovorio je Srđev Đuro Capor.

- Molila bih da vratimo u fokus bitno: Plan upravljanje nije gomilanje komunalnih projekata nego i briga za stanovnike. Sad imamo smanjenje sredstava za to, zašto nismo mogli isfinancirati analizu za popis od lani? Mi sad ne znamo tko živi u gradu, jer ne znamo koliko je ljudi koje dobi uopće u gradu. Taj popis smo zaista radili temeljito. Kad kažete da se povećala kvaliteta života, mi to ne možemo provjeriti. Javni prijevoz nije samo gomilanje autobusa, isticali smo i previše puta da mreža linija nije promijenjena 30 godina, a grad se urbanistički potpuno promijenio. Predlagali smo puno promjena, ništa se nije promijenilo. Kad spominjete Zagreb, ZET ima jednostavniju prodaju karata, a puno kompliciraniju mrežu prijevoza. Stvari treba staviti u kontekst, ova mreža se mora mijenjati." - dodala je Srđevka Petra Marčinko u raspravi o Rebalansu proračuna.

26. travanj 2024 17:31