StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Pokrenuta akcija udomljavanja životinja sa Žarkovice, Grad Dubrovnik postaje vlasnik parka na Babinu kuku

Piše Grad Dubrovnik
24. lipnja 2022. - 12:22
Kompleks budućeg gradskog azila smješten je na predjelu Grabovice, na površini obuhvata od 12.000 metara kvadratnih

VETERINARSKA INSPEKCIJA: POTREBNO ŽURNO IZMJEŠTANJE JOŠ 204 PSA

U suradnji s udrugama i volonterima Grad Dubrovnik pokrenuo akciju "Adopt Žarkovica"

Grad Dubrovnik započeo je s aktivnostima s ciljem zbrinjavanja, pružanja zdravstvene skrbi i konačnog udomljavanja svih životinja iz neodobrenog objekta za smještaj životinja na području Žarkovice. U suradnji sa Sanitatom Dubrovnik, veterinarskim ambulantama i tri udruge - Udruga Pobjede, Sklonište Prijatelji Čakovec i udruga Prijatelji životinja, pokrenuta je žurna akcija te je do sada zahvaljujući volonterima udomljen 51 pas sa Žarkovice.

Volonteri su evidentirali sve pse, izradili i nadopunili postojeće zdravstvene kartone, proveli potrebna testiranja i započeli liječenja. Prethodno, u svibnju su najprije zbrinute najbolesnije i ozlijeđene živoitnje. Psi se dalje pripremaju za udomljenje putem registriranih skloništa, u suradnji sa ugovornim skloništem Animalis Centrum iz Splita i sa Specijalističkom Veterinarskom Praksom Bobanović iz Dubrovnika.

Trenutno više od 200 pasa sa Žarkovice treba adekvatnu skrb i sigurnost doma, zbog čega je pokrenuta kampanja za udomljavanje "Adopt Žarkovica". Sve životinje su fotografirane i uz sve informacije i opis, objavljene na web-stranici www.adopt-zarkovica.eu te na stranicama na Facebooku Adopt Zarkovica Dogs i Instagramu AdoptZarkovica. Svi zainteresirani mogu pomoći i privremenim smještajem, tj. pružanjem privremenog doma.

U podacima svakog psa navedena je lokacija, jer su neki već u u registriranom skloništu, ili putem skloništa privremeno udomljeni. Udomljavanjem tih pasa oslobađa se mjesto kod privremenih udomitelja ili u skloništu, za prihvat novih pasa u potrebi. Sve informacije o psima na www.adopt-zarkovica.eu dostupne su i na engleskom jeziku.

Grad Dubrovnik istovremeno nastavlja realizaciju projekta gradnje azila za nezbrinute životinje čijom izgradnjom će se osigurati kapacitet dostatan za smještaj 308 pasa i 45 mačaka. Građevinska dozvola je pred izdavanjem i očekuje se do kraja lipnja, a cilj je da radovi na izgradnji započnu do kraja godine.

Hitno zbrinuti sve životinje sa Žarkovice

Sanitat Dubrovnik d.o.o. zaprimio je novo rješenje Službe veterinarske inspekcije pri Državnom inspektoratu Republike Hrvatske kojim se komunalnom društvu naređuje "osigurati hitno zbrinjavanje svih kućnih ljubimaca (pasa) iz neodobrenog objekta za smještaj životinja (skloništa) s javne površine Žarkovica u Dubrovniku, koje obavlja djelatnost bez rješenja Ministarstva poljoprivrede, putem odobrenog skloništa za životinje."

Rok izvršenja Rješenja je 15 dana od dostave dopisa, a žalba ne odgađa njegovo izvršenje. Prvim rješenjem Inspektorata iz svibnja utvrđene su nepravilnosti i naloženo hitno zbrinjavanje bolesnih i ozlijeđenih životinja.

 

ODLUKOM OPĆINSKOG SUDA

Grad Dubrovnik postaje vlasnik parka na Babinom kuku

Grad Dubrovnik preuzima vlasništvo nad parkom na Babinom Kuku. Naime, Općinski sud u Dubrovniku presudio je u korist Grada utvrdivši da je vlasnik parka na Babinom kuku površine 16.943 metra kvadratna.

U pravnoj stvari radi utvrđenja i uknjižbe tužitelja Grada Dubrovnika protiv tuženika Valamar Riviera d.d., Općinski sud je dana 21. lipnja presudio da je tuženik Valamar Riviera d.d. Poreč dužan trpjeti uknjižbu prava vlasništva u zemljišnim knjigama za korist Grada Dubrovnika na dijelu navedene nekretnine koja čini novoformiranu česticu 1575 k.o. Gruž. Presudom se također Valamaru nalaže istovremeno brisanje svog prava vlasništva.

image

BABIN KUK

Iz dokaza provedenih tijekom postupka utvrđeno je da je predmetni park napravljen u vrijeme izgradnje hotelsko-turističkog centra na Babinom Kuku, da do danas nije mijenjao svoju namjenu te da je ostao pristupačan svim osobama. Sud smatra da je time pravni prednik tuženika izvršio svoje obveze iz Ugovora o davanju zemljišta na korištenje pa je stoga predmetna nekretnina postala i ostala javni park, odnosno danas vlasništvo Grada Dubrovnika.

Podsjetimo, prethodno je Grad Dubrovnik uknjižio oko 60 tisuća kvadrata kao komunalnu infrastrukturu koja predstavlja javno dobro. Naime, uknjižene su Ulica Vatroslava Lisinskog sve do plaže Copacabana te plaže Mandrač s druge strane te Ulica Iva Dulčića u cijelosti; počevši od kružnog toka kraj pošte Lapad, a što uključuje i odvojak prema vodoinstalateru "Grgi", odvojke koji vode do hotela Valamar Club Dubrovnik s okretištem za autobus, odvojak koji vodi do hotela Lacroma te cijelu cestu uključujući i parkinge koji vode do hotela Argosy.

Zaštita javnog prostora

Navedena presuda novi je doprinos zaštiti javnog prostora na području Babinog kuka. Ukupno je u istom parničnom postupku Grad Dubrovnik utvrdio pravo vlasništva nad 19.943 metra kvadratna zemljišta na Babinom kuku.

16. travanj 2024 23:25