StoryEditorOCM
DubrovnikVELIKA SNJEŽNA FOTOGALERIJA

Prošlo je pet godina otkad se Grad probudio pod bijelim pokrivačem: minusi su tih dana bili neizdrživi, vozači potpuno zbunjeni, a djeca oduševljena

Piše DV
11. siječnja 2022. - 09:49

Na današnji dan prije pet godina, 11. siječnja 2017. Dubrovnik je zahvatilo sniježno nevrijeme uz pad temperatura koje su nekoliko dana imale negativan predznak.

Dubrovčani i danas pamte snježne zapuhe s burom i zimske uvjete koji su zbog poledice vladale na lokalnim cestama. Gradski stožer civilne zaštite angažirao je tad komunalce i dvije ralice za raščišćavanje i posipanje solju asfalta, no za vozače nenavikle na snijeg svejedno je stvorio mnogo problema.

U meteorološkom pregledu za 2017. Crometeo je zabilježio da je snijeg na jugu počeo padati tijekom noći na 11. siječnja i do jutra se i uz obalu i na otocima stvorio tanji snježni pokrivač.

- Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Dubrovniku je u 7 sati izmjereno 3 centimetara snijega uz temperaturu od -3.2°C. Snijeg je nastavio padati i tijekom dana pa je u 19 sati u Dubrovniku izmjereno 8 centimetara snijega. Slijedećeg jutra, u četvrtak 12. siječnja 2017. nije bilo službenog podatka o visini snijega u Dubrovniku, iako se njegova visina najvjerojatnije nije smanjila budući da je cijelu noć temperatura bila ispod 0°C. Inače, rekordna visina snijega za Dubrovnik iznosi 8 centimetara (9. veljače 1965.), a za siječanj je službeni rekord 6 centimetara (31. siječanj 1963.) – naveli su kroničari Crometea.

Vrijedi istaknuti da je 11. siječanj osvanuo 'zameten snijegom' i 1985. godine., a bijeli pokrivač pojavio se i u Dubrovniku i u okolici, od Konavala do Dubrovačkog primorja.

01. svibanj 2024 14:06