StoryEditorOCM
Dubrovnikšto kad se zemlja zatrese?

Psihoterapeutkinja Karmen Kmetović Prkačin: Najvažnije je ne paničariti! Strah od potresa osjećamo u području abdomena, no ovom vježbom možemo olakšati napetost

Piše Maja Rilović Koprivec
30. lipnja 2022. - 20:01

- Teško je održati mir kada su u pitanju ovakve situacije koje se ne mogu predvidjeti, kakva je potres. Možda je najvažnije da pogotovo odrasli sačuvaju mir kad su djeca uz njih jer se njihov mir odražava na sigurnost djece. To je ono što i sama radim kad se nađem u toj situaciji – odgovara na pitanje kako se nositi sa strahom od potresa dubrovačka psihoterapeutkinja i spisateljica Karmen Kmetović Prkačin. U svojoj praksi uči klijente i kako upravljati stresom.

image

Potres je zabilježen malo nakon 8 sati

Shutterstock/

- U stresnoj situaciji najvažnije je ne paničariti. Pribranost pomaže da se ponašamo prema pravilima koji predlažu stručnjaci. Kada je riječ o potresu važno je pronaći siguran zaklon, pobrinuti se za djecu i starije itd. Stresne situacije ne možemo prevenirati. No možemo naučiti upravljati stresom s ciljem smanjenja njegova utjecaja. U svemu tome važno je poslušati što nam tijelo govori kroz emocije.

Emocije, strah i slično su tjelesne reakcije. Stručno bi rekli da su to automatske reakcije jedinke na značajnu promjenu u vanjskom svijetu. Funkcija im je obnavljanje stanja ravnoteže s okolinom. Emocije su tjelesno iskustvo i stanje. Osjećamo ih u tijelu a izražavamo facijalnom ekspresijom, prozodijom glasa i stavom tijela.

Kada su emocije manje ugodne, uzrokuju tjelesnu bol. Recimo strah izazvan potresom osjećamo u području abdomena – objašnjava Kmetović Prkačin.

image

Snažan potres ponovno je pogodio Hercegovinu

/Slobodna Dalmacija

Srećom, dodaje, postoje vježbe koje mogu olakšati napeto tjelesno stanje. Jedna od njih je "Vježba procesuiranja emocija":

- Ona se izvodi na način da na mjesto boli, vrat, prsa ili stomak, položimo oba dlana i zatvorimo oči, te prepoznamo o kojoj se emociji radi ( npr. strah-mjesto boli = stomak ili tuga mjesto boli = prsa...). Tada u sebi ili na glas ponavljamo: "Ja volim i prihvaćam svoj strah" nebrojeno puno puta, preporuka je 15 minuta, dok ne osjetimo olakšanje. Najčešće se olakšanje prepoznaje kroz izdisaj kada emocija prođe kroz tijelo – navodi Karmen Kmetović Prkačin.

- Vježba pomaže brzom povratku u balans.

18. travanj 2024 12:39