StoryEditorOCM
Dubrovnik‘GOLAĆI‘ U ĐIRU|

FOTO: Šetaju bez krpica i nije ih briga - upozorenje ionako ništa ne košta!

Piše Gabrijela Bijelić
12. kolovoza 2021. - 20:17

Lani su podbacili zbog korone, no ovog ljeta ponovno pokazuju svu raskoš torza, dekoltea i ostalih dijelova tijela koje bi po gradskom bontonu bilo red prekriti. Razgolićeni dosad nisu imali razloga za strah jer se sankcije uglavnom svode na usmene opomene komunalnih redara koji im ukažu za pravila ponašanja i strate koje ukazuju na njih.

Prevencija je ključna

Iz Grada Dubrovnika potvrđuju da im kod neprimjerenog odijevanja prioritet nije kažnjavanje, nego prevencija:

- Inzistira se na upozorenju zato što takav pristup funkcionira bolje nego kažnjavanje s obzirom da se mahom radi o stranim državljanima, koji najčešće ne znaju da je neprimjereno odijevanje zabranjeno. Naši državljani to poštuju, odnosno imali smo jedan slučaj kada je ispisana kazna u iznosu od 2000 kuna. Usmeno je sankcionirano, odnosno upozoreno više desetaka posjetitelja kojima objasnimo da se znakovi upozorenja nalaze na ulazima u povijesnu jezgru. Kontrole su uvijek prisutne, tijekom svakog izlaska redara na teren, iako naravno intenzivnije u ljetnim mjesecima jer tada i ima prekršitelja u smislu neprimjerenog odijevanja – ističu iz dubrovačke gradske uprave. Napominju kako je za sve koji se uporno oglušuju o regule, propisana kazna od 2000 kuna za fizičku osobu, a pojedinac je može 'prepoloviti' na 1000 kuna ako je plati na mjestu počinjenja prekršaja.

image
.
Tonci Plazibat/Cropix

Lov na e-romobile

Uz dubrovačke sezonske 'golaće' koji su već davno postali dijelom urbane legende, komunalnim redarima na oku su i vlasnici kućnih ljubimaca koji Stradun tu i tamo zamijene za šetalište pasa bez povodca, zbog čega stvaraju neugodnosti drugim šetačima. Bude, dakako, i primjera kad se kućni ljubimac nekažnjeno po vlasnika olakša na glavnoj gradskoj šetnici. No, gradske službe nisu se skoro susrele s takvim nepodopštinama:

image
.
Tonci Plazibat/Cropix

- Posljednjih mjeseci nismo evidentirali prekršaje u smislu Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca – kažu nam i ukazuju na drugi fenomen koji podliježe globama:

- U nekoliko smo navrata u posljednje vrijeme sankcionirali romobiliste prilikom prometovanja starom gradskom jezgrom, kaznom u iznosu od 2000 kuna – kažu iz Grada.

Kad su e-romobili po srijedi, Ministarstvo unutarnjih poslova upravo je predložilo zakonsku izmjenu prema kojoj e-romobile ne bi smjeli voziti mlađi od 14 godina, i to isključivo po biciklističkoj stazi ili traci. Ako toga nema, mogao bi ga koristiti po nogostupu, ali i voziti brzinom pješaka, odnosno najviše 5 kilometara na sat.

19. travanj 2024 07:27