StoryEditorOCM
DubrovnikLOŠE LJETO ZA MUNJOLOVCE

‘Stormchaser‘ Daniel Pavlinović: Ne možemo ovu godinu usporediti s prethodnom, ali bili smo sretni kad bi se tijekom ove sezone na nebu ukazao oblak...

Piše Gabrijela Bijelić
30. kolovoza 2022. - 19:49

Loše je ovo ljeto bilo za munjolovce. Tjedan za tjednom neprekinute suše i vedrine, sparina, stabilne anticiklone ‘ukopane‘ nad dubrovačkim područjem. Ukratko, uvjeti skoro pa nikakvi za snimanje kišonosnih oblaka iz kojih lete ‘strijele nebeske‘:

- Da, situacija je bila takva da smo bili sretni kad bi se na nebu ukazao oblak. Ovu sezonu tek treba usporediti s prethodnima, ne mogu reći da je najgora dosad, ali da je falilo nestabilnosti i nevera, to je sigurno – kaže nam dubrovački informatičar i profesionalni fotograf Daniel Pavlinović, sugrađanima poznat i kao jedan od Storm Chasera Dubrovnik, neustrašivih lovaca na grmljavinska nevremena iz kojih redovito nastaju fascinantne fotografije.

image

Fotografija oblaka snimljena nedavno s Batale

Daniel Pavlinovic /

Je li ovog ljeta sjedio besposlen, pitamo ovog zanesenjaka:

- Ne, ipak je bio jedan izuzetak. Nevrijeme s Minčete 13. kolovoza. Bilo je par zanimljivih munja za snimiti – otkriva nam Daniel koji ističe kako zapravo ne postoje idealne lokacije za snimanje atmosferskih pražnjenja nad Gradom:

- Sve ovisi o tome kakav nas je tip nevremena zahvatio. Srđ je dobar, ali isto tako može poslužiti Batala, odakle se odlično mogu pratiti oblačni sustavi u zaleđu. No, za svaku lokaciju vrijede ista pravila kad snimate munje. Izbjegavati otvorene prostore i skloniti se na sigurno ako se grmljavina previše približi – veli Pavlinović koji osobno nije imao bliskih susreta s ‘lampima‘.

Za njega i druge zaljubljenike u vremenske (ne)prilike nedosanjani je san otići u Sjedinjene Države, na Srednji zapad i stazu tornada, loviti kamerom razorne twistere. No, neke europske destinacije, u međuvremenu su privukle pozornost Storm Chasera.

image

Grmljavinsko nevrijeme nad Stradunom

Daniel Pavlinovic/

- Nedavno smo bili na Islandu, radio sam landscape fotografije tamošnjih jezera i ledenjaka. Ali munje nisam snimao, iz jednostavnog razloga što ih tamo uopće nema. Munje zahtjevaju toplo i vlažno područje, a s vi znamo kakva je klima na Islandu – veli naš sugovornik koji je fotografijom opčinjen još od osnovne škole. Bavi se Daniel predano i vremenskim prognozama koje mu itekako koriste u lovu na munje. Ako je suditi po najnovijim prognozama, od četvrtka bismo se mogli nadati pogoršanju vremena, a to znači da se Danielu i ekipi ‘smiješe‘ novi setovi za fotografiranje.

Za napomenuti je kako upravo Pavlinovićeva fotografija oluje nad Stradunom krasi ovogodišnji kalendar Državnog hidrometerološkog zavoda (DHMZ). Storm Chasers su tom prigodom čestitali i Dubrovčanima Mislavu Biliću i Nikši Krešiću, zastupljenima na kalendaru.

20. travanj 2024 01:08