StoryEditorOCM
DubrovnikIAKO KASNE PET MJESECI |

Tko do sredine lipnja ne plati komunalnu naknadu za polovicu godine, zaračunat će mu kamate!

Piše Silvia Rudinović
19. svibnja 2020. - 15:01
Dubrovčani su tek u svibnju na kućne adrese dobili svežanj uplatnica za komunalnu naknadu u 2020. godini. U vrijeme otkazivanja ugovora o radu i smanjenja plaća zbog krize izazvane pandemijom novog koronavirusa, Grad Dubrovnik je odlučio umanjiti iznose komunalne naknade za 15 posto, ali u novim rješenjima za ovaj namet stoji kako obveznici moraju platiti račune za pet mjeseci ove godine odjednom.

Tako su, primjerice, umjesto 100 morali platiti 500 kuna do 15. svibnja, uz napomenu kako će se „na svako zakašnjenje u plaćanju obračunavati zatezne kamate“. U rješenjima stoji i prijetnja ovrhom onima koji ne ispune dospjelu obvezu.

Ante Vlašić, predsjednik Strukovne grupe ugostiteljskih djelatnosti HGK, kaže kako je dobio račune za stambeni, ali ne i za prostor u kojem posluje.
- Otpočetka govorimo kako u ovoj situaciji Grad Dubrovnik mora odustati od naplate komunalne naknade – kaže Vlašić.

- Nije mi poznat razlog zbog kojeg računi za prva tri mjeseca, dakle za razdoblje prije početka krize izazvane koronavirusom, nisu stizali. Legitimno je tražiti da se obveze plaćaju, ali mislim da je najmanji ustupak kojega u ovom trenutku trebamo očekivati je da se ne obračunavaju kamate na obročno plaćanje takvih računa ako netko ima financijske teškoće, a svi smo u problemima. I država kasni s isplatama naknada, svi smo dio tog začaranog kruga. Mislim da za kamate, ni u kojem kontekstu, sad nema mjesta – kaže Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Dubrovačko-neretvanske županije.

Nikolina Farčić naglašava kako je u razgovorima s gradskom upravom na temu mjera pomoći gospodarstvu, dobila uvjerenja da se pravnim osobama neće obračunavati zatezne kamate niti slati ovrhe za neplaćene račune komunalne naknade, pa ne vidi razlog zbog kojeg bi se za takvim potezima posezalo kod fizičkih osoba.

Osim što treba platiti sve odjednom, računi su kod nekih stigli dan prije roka uplate, što je dodatno otežavajuća okolnost. Zbog čega kašnjenja, iz gradske uprave odgovaraju:

image
Banke ukidaju dosadašnje minuse na tekućim računima građana


- Tiskanje uplatnica i njihovu distribuciju obavljala je Hrvatska pošta, a nakon što im je Grad Dubrovnik još krajem ožujka za stambene te početkom travnja za poslovne prostore uputio sve materijale. Naime, zbog smanjenog iznosa komunalne naknade za 15 posto, Grad Dubrovnik je bio u obvezi ove godine, osim uplatnica za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda, svim obveznicima donijeti i rješenja o komunalnoj naknadi. Nakon završene pripreme potrebnih podataka, sva rješenja, uplatnice za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda, kao i omotnice, tiskala je Hrvatska pošta u Zagrebu, te je ista odradila distribuciju predmetnih pošiljaka. Imamo informaciju da su pošiljke kasnile zbog situacije uzrokovane poremećajima zbog Covid-19. Stoga je, iz objektivnih razloga, odlučeno pomaknuti rok dospijeća računa s 15. svibnja na 15. lipnja te sukladno tome ni kamate neće teći prije spomenutog datuma – odgovor je Grada Dubrovnika.

Drugim riječima, kamate će se ipak obračunavati, samo ne od ovog nego idućeg mjeseca, pa i za račune za prvih pet mjeseci ukoliko se ne plate odjednom, iako čitava ova situacija nije krivnja platiša.

No, što je s ovrhama ukoliko građani i obrtnici nisu u stanju platiti sve račune odjednom?

- Zbog cjelokupne situacije, Grad Dubrovnik neće provoditi prisilnu naplatu za dospjela potraživanja u 2020. godini. Navedeno se neće odnositi na ona potraživanja kojima prijeti zastara u 2020. godini. Svakako ćemo uputiti i obavijest građanima na ovu temu – poručuju iz Grada Dubrovnika.

Inače, Odlukom o komunalnoj naknadi, Dubrovnik je podijeljen u četiri cjenovne zone, ovisno o uređenosti i opremljenosti komunalnom infrastrukturom. Uže gradsko područje, od Orsule do Kantafiga, prva je zona s najvećim koeficijentom. Što se tiče koeficijenta namjene, trgovine, ljekarne, banke, osiguravajuća društva, agencije za poslovanje nekretninama, hoteli i ugostitelji, i još niz drugih gospodarskih djelatnosti plaća najvišu cijenu. Njihov je koeficijent deset puta veći nego za stambeni prostor.
26. travanj 2024 14:44